Národní památkový ústav chce dostat pevnosti Josefov a Terezín na seznam světových památek UNESCO

27. prosinec 2022 08:54

Podle zástupců Národního památkového ústavu je nejohroženější památkou v Královéhradeckém kraji bývalý barokní zámek v Horním Maršově na Trutnovsku. Před čtyřmi lety ho nechal zapálit jeho současný majitel a skončil kvůli tomu ve vězení. Od té doby ale budova chátrá. Nejen o tom budeme mluvit s reportérem Tomášem Lörinczem.

Není to tak dlouho, co se mluvilo o prodeji maršovského zámku. Dojde k tomu v nejbližší době?

Čtěte také

S největší pravděpodobností ne, zjistit víc přímo od majitele není možné. Zámek vlastní společnost, za kterou jedná Tereza Racková, dcera majitele Vladimíra Racka, který si podle soudu požár objednal. A ta dlouhodobě na dotazy novinářů nereaguje nebo odmítá odpovídat.

Podle památkářů ale z prodeje s největší pravděpodobností sešlo. Nedávno se na zámku sešli památkáři se zástupcem vlastníka a domluvili se na dalším postupu. Řeší se hlavně zastřešení. Bez střechy barokní zámek z konce 18. století chátrá, část areálu je podle zástupců Národního památkového ústavu napadená dřevomorkou, propadly se další části stropů.

Národní památkový ústav eviduje v Královéhradeckém kraji i další ohrožené památky. Podobně jako zámek v Maršově na tom byla i barokní fara v Šonově. Jak to vypadá s ní?

Čtěte také

V tomhle případě to vypadá na šťastný konec. Z fary se přitom podle památkářů s přispěním bývalých majitelů také stala ruina bez střechy a s propadlými stropy. Zbyly z ní prakticky jen obvodové zdi.

Potom ji ale koupil člověk, který má svoji stavební firmu a ten slíbil, že je připravený za obnovu stavby zaplatit miliony korun. A vypadá to, že slib dodrží, protože záchranné práce začaly před rokem a stále pokračují. Milionem korun na ně přispěl i Národní památkový ústav.

Jeho pracovníci mají na začátek nového roku jeden plán. Začnou pracovat na tom, aby se pevnost Josefov v Jaroměři zařadila společně s pevností Terezín na seznam památek UNESCO. Jaké kroky památkáři plánují?

Čtěte také

Podle ředitele pracoviště NPÚ v Jaroměři Jiřího Balského začnou připravovat materiály, které si následně převezme Ministerstvo kultury. A cílem je právě zařazení obou pevností společně na seznam památek UNESCO. To by mohlo zajistit peníze na jejich postupnou obnovu.

Česká vláda nedávno oznámila, že ze svých zdrojů uvolní 4,7 miliardy korun. Kolik peněz z toho dostane Josefov zatím jasné není.

Výstavba téhle pevnosti trvala deset let a skončila v roce 1790. Spotřebovalo se na ni 360 milionů cihel. Celková výstavba stála 10,5 milionů zlatých, což byl tehdy roční rozpočet Čech a Moravy. Součástí pevnosti je i 40 kilometrů podzemních chodeb. Teď už ale velká část pevnosti desítky let chátrá, na její kompletní, nebo alespoň rozsáhlejší obnovu, zatím peníze nebyly.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související