Charismatický Kaspar Zehnder sršící energií vede Filharmonii Hradec Králové do nové sezóny

6. září 2018

Vždy po prázdninách začíná nová sezona ať už v divadlech nebo u jiných kulturních institucí. A protože v Hradci Králové také jedno významné hudební těleso máme, tak se právě tam dnes podíváme. Do zákulisí příprav 41. koncertní sezony Filharmonie Hradec Králové. Naším hostem je dramaturg Marek Hrubecký.

Jaké byly prázdniny?
Pracovité. Naposledy koncerty na Festivalu filmové hudby v Poděbradech. A okamžitě dostávám telefony a zakázky se jen hrnou, lidé jsou nadšení, pořadatelé také.

Stále koncertujete, stále pracujete. Stále nové projekty. Letošní jedenačtyřicátou sezónu navíc zahájíte i s novým šéfdirigentem.
To je velký svátek, nástup nového šéfa. To je událost nejen pro orchestr, ale také pro publikum a pro region. Není to ledasjaký dirigent, Kaspar Zehnder, švýcarský dirigent, flétnista, organizátor. Dobře známý v českém prostředí jako bývalý šéf Pražské komorní filharmonie a nástupce Jiřího Bělohlávka. Je to člověk, který spolupracuje běžně s Magdalénou Koženou nebo se Sirem Simonem Rattlem. Takže to je velká posila, kterou získává filharmonie. Polepšíme si na trhu, je to nádherná symbióza, můžeme si podat ruku a jsme všichni šťastní.

Zvuk, to je něco nehmotného a éterického. Hudba překračuje hranice racia.
Marek Hrubecký, dramaturg Filharmonie Hradec Králové

Kde jste našli pana Zehndera? Protože vy s ním spolupracujete už nějaký ten pátek.
To se musí vyzkoušet, takový dirigent. Jedna věc je, že báječně působí, když vejde do místnosti, černovlasý, vysoký, usměvavý, zkrátka někdo z koho srší energie. Také ten románský duch, který si užívá života a má tolik darů, takový talent, je to instrumentalista a tak dál, nejen dirigent a organizátor. Je to zkrátka osobnost, která strhává. Ale důvěřuj a prověřuj. Tedy u nás vystoupil mnohokrát jako dirigent i sólista. A dokonce jako dirigent a sólista současně, to umí málokdo.

Jaká je vůbec úloha šéfdirigenta u orchestru, kromě samotného dirigování?
On by měl garantovat umělecký profil, být zárukou všeho uměleckého. Naopak ředitel garantuje zase finanční záležitosti a hospodářský výsledek. Občas zvedne stopku a řekne, na to nemáme, takhle to nejde. Ale to umělecké, to by vše mělo procházet rukama šéfa.

Marek Hrubecký ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A přináší osobnost šéfdirigenta třeba i kontakty zahraniční? Protože nový šéf je Švýcar?
Přesně tak. Ono je to situace na trhu, my si také potřebujeme na sebe vydělat, na platy našich hudebníků, že děláme kvalitní hudbu. Těch peněz zase město tolik nemá a je potřeba si přivydělat a to teritorium rozšiřovat. Takže za ním stojí také nějaká agentura. A jestli se filharmonie dobře prodává, to vidíme na tom, že už nám přibývají rozhlasové snímky, ale také televizní.

Rozhovor s novým šéfdirigentem Filharmonie Hradec Králové. Cítím se zde užitečný a vítaný

Dirigent Kaspar Zehnder

Filharmonie Hradec Králové žije ve své 40. sezóně významnými událostmi. Kromě samotného kulatého jubilea a nově „zabydlených" mistrovských varhan v sále Filharmonie, dojde i ke změně na pozici šéfdirigenta orchestru. Vedení hradecké Filharmonie věří, že v osobě Kaspara Zehndera, jehož jméno není ani hradeckému publiku neznámé, se podařilo získat významnou a na světových pódiích již uznávanou uměleckou osobnost, s níž má nakročeno k dalšímu úspěšnému uměleckému renomé.

A co říká na ten úžasný koncertní sál na Eliščině nábřeží? Protože to je opravdu velmi moderní a unikátní sál i akusticky. A teď má navíc i nové varhany.
Kaspar Zehnder rád pracuje se zvukem, on je takový intuitivní, není to racionální germánská povaha, která dává věci do pořádku, aby instituce fungovala jako na drátkách. On spíš dává důraz na podvědomí. A to je samozřejmě i to, čím působí na orchestr. Hudba překračuje hranice racia a zvuk, to je něco tak nehmotného, éterického, co ale samozřejmě závisí na prostoru. Jinak to zní v plenéru, nějak jinak ve starém koncertním sále a jinak v tom moderním. A když je náš sál vybaven varhanami, to chceme na festivalu velice zvýraznit a ukázat. A Kaspar Zehnder bude u toho.

Na festivalu, který vás čeká vždy na začátku sezony, festival soudobé hudby, který bude v listopadu?
Ano, bude to počátkem listopadu. Máme tam pozvané vzácné hosty. A právě varhany budou na začátku a na konci. Festival bude o světle, o lásce, o dobrých věcech, o lidských právech.

Filharmonii Hradec Králové do nové sezóny s novým šéfdirigentem

Zahráli jsme si vynikající hudební těleso Prague Cello Quartet. Kdy budou hosty Filharmonie Hradec Králové?
V lednu. Kdo má rád tento žánr, tak může zavítat i dříve. Už začal předprodej a máme tam Michael Jackson Symphony, to je s orchestrem Moondance, který doprovází Star Dance. My se nebojíme těchto hudebních přesahů. Když půjdeme dál, tak i operety máme na sv. Valentýna, program s názvem Mou lásku máš a tam budou také ukázky z Lehárovy Veselé vdovy. A také na děti si vzpomeneme a budeme si hrát.

Vy jste mluvil o lásce. A ono to bude o lásce už od zahajovacího koncertu, který vás čeká za pár dní?
To tedy. Kaspar Zehnder vsadil na Čajkovského a na ty největší příběhy lásky Taťánu a Oněgina, Odetta a princ, Romeo a Julie, co může být více. Ale tam je také možná dobré si uvědomit, že to, co hledám v životě a toužím po tom, že to není zadarmo a že ne vždy se to povede. A to do života také patří. Nicméně umění chce ztělesnit ten ideál, že je a že stojí za to pro něj žít.

Filharmonii Hradec Králové do nové sezóny s novým šéfdirigentem

Bude to s hvězdnou klavíristkou Elizabeth Leonskaja?
To je jedna z prvních dam klavírů vůbec. V posledních desetiletích největší současná klavírista, to je hvězda. Kdysi v Hradci Králové vystoupil Svjatoslav Richter a ona byla jeho nejbližší spolupracovnicí. Hrávala s ním často a byla jeho chráněnkyní. Tak to je takoví déjà vu, že právě ona se sem vrací v této situaci a bude hrát jeden z klavírních koncertů Čajkovského. Její nahrávka kompletu Čajkovského s Newyorskou filharmonií a tehdejším šéfdirigentem Kurtem Masurem je opravdu první liga.

Filharmonii Hradec Králové do nové sezóny s novým šéfdirigentem

Tak na tu první ligu se můžeme těšit ve středu 12. září. První inaugurační koncert letošní jedenačtyřicáté sezóny. Dál musíme určitě zmínit možná vrchol letošní sezony a to bude slavnostní koncert ke 100. výročí vzniku samostatného Československa. Na programu bude Bedřich Smetana.
Má vlast, přesně tak. To je podnik, který připravujeme společně s městem. Tam chceme otevřít náruč a říci si, že to výročí má být důvodem k pozitivnímu výhledu do budoucna. Nechceme dělat vědecké analýzy a pitvat historii, ale chceme si říci, že máme být na co hrdi. Stavíme na tom a jdeme pozitivně dál.

Chcete to oslavit patřičně v sobotu 27. října v kongresovém centru Aldis. Co tradiční podzimní festival Hudební fórum? Už jsme ho zmínili, tak já jen připomenu, že to je tradice, kterou dáváte na začátku hudební sezony a je to festival soudobé hudby.
Tento festival je pro filharmonii něco, co má být výjimkou ze všedních dnů, co má být dalším vybočením. A má to být tou kvalitou toho obsahu. Soudobá hudba dnes ve světě, to není žádná neposlouchatelná moderna. Ti nejlepší intendanti, dirigenti, sólisté a dramaturgové potřebují mít úspěch u publika. A to, co se děje zejména v Americe, to si prostě musí na sebe vydělat. Musí ty skladby přitahovat, takže vznikají úžasná díla. A my máme ambici je ukázat tady.

Filharmonii Hradec Králové do nové sezóny s novým šéfdirigentem

Ale někdy se to dá hůře poslouchat. Prostě musíme tomu přijít na chuť, jak se říká, ne?
To jsou takové vlny. Ta moderna je někdy odtažitá a okamžitě na to přijde reakce, naopak zjednodušme to a udělejme to přímo k srdci posluchače, ne k jeho mozku.

Čtěte takéFilharmonie Hradec Králové

Musíme připomenout i světelné a výtvarné efekty, design, moderní video projekce, scénické prvky. Tím vším chcete festival ozvláštnit. Ani to letos nebude chybět.
Přesně tak, zdivadelnění a zkrátka okomentování toho přiblížení všemi kanály.

Takže na konci listopadu si to přijďte poslechnout, přijďte se na to podívat. Ani záznamová a přenosová technika Českého rozhlasu nebude chybět. Protože to už je také taková tradice a služba, kterou Český rozhlas zajišťuje pro Evropskou vysílací unii, to bych rád zdůraznil. Máte ještě nějaký další výjimečný projekt, na který se těšíte v letošní sezoně? Jeden za všechny vypíchneme?
Tak pozvěme na vánoční koncert Štefana Margity. To bude v prosinci.

Marek Hrubecký ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Před Vánocemi. Takže napříč všemi hudebními žánry můžete s Filharmonií Hradec Králové v této sezoně doslova prolétnout. Pozval vás dramaturg hradecké filharmonie Marek Hrubecký. A my přejeme, ať se jedenačtyřicátá sezona povede. Držíme palce, zlomte vaz, jak se říká. Ať se to líbí nejen vám muzikantům a hudebníků,, ale hlavně a především divákům a posluchačům.
Děkujeme a na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související