Spontánnost a vřelé emoce má rád generální ředitel České filharmonie David Mareček

14. březen 2015

Generální ředitel České filharmonie David Mareček má rád ve svém životě rovnováhu. Na postu vrcholového manažera a profesionálního hudebníka je velkým uměním, udržet si stav „harmonie“. Harmonii dokonce muzikanti studují přímo na akademii, v životě je to ale o pár oktáv složitější. I to se dozvíte od mladého muže s přívětivým úsměvem a klidným vystupováním.

Příval povinností, kterým už pět let na postu ředitele čelí, ho prý ale nijak neomezuje. Svou srdečnost a cit profesionálního hudebníka si stále udržuje. A co má rád? Prý spontánnost japonského publika na koncertech, vřelé emoce a při jízdě v autě hudbu Mozarta…

Česká filharmonie je slovutná instituce, která na podzim vstoupí už do své 120. sezony. Co nového se v této tradiční instituci děje? Pozvání redaktorky Evy Boudové do pořadu Návštěva přijal generální ředitel České filharmonie David Mareček.

V čele této instituce stojí od roku 2011, vybavený důkladným hudebním vzděláním a manažerskými zkušenostmi. Vystudoval brněnskou konzervatoř v oborech klavír a dirigování, na Janáčkově akademii múzických umění dále studoval v oboru klavír, a absolvoval tady i doktorandské studium v oboru interpretace a teorie interpretace.

Čtěte také

Několik let se věnoval pedagogické činnosti a od roku 2005 působil ve Filharmonii Brno, nejprve jako dramaturg, o dva roky později se stal jejím ředitelem.

Česká filharmonie

Během svého působení u brněnských filharmoniků usiloval o získání nových, mladých posluchačů vážné hudby. Za jeho působení se změnil vizuální styl prezentace orchestru a filharmonie získala nového šéfdirigenta.

Něco podobného se Davidu Marečkovi podařilo i v České filharmonii: těleso se navenek prezentuje už pár let nápaditými poutači v typické tmavě oranžové barvě, má nového šéfdirigenta - Jiřího Bělohlávka, vytváří nové programy pro děti a mládež.

Peníze stojí až na prvním místě. To dnes bohužel platí úplně všude.

David Mareček by si přál, aby se rozpočet resortu kultury přiblížil jednomu procentu HDP: „A kdyby to bylo alespoň 0,85 %, tak by nám to taky hodně pomohlo.“

Kultura je odrazem vyspělosti společnosti. A nejde o tu ekonomickou, ale duchovní. V dobách hojnosti si podle něj prostě vyspělá společnost musí dělat zásoby. Třeba právě na kulturu, která podle Davida Marečka rozhodně není zbytná věc.

Generální ředitel České filharmonie David Mareček byl hostem Evy Boudové v pořadu Návštěva v sobotu 14. března 2015 po 18. hodině.

Příjemný poslech!


Zvětšit mapu
autor: ebo
Spustit audio