Česko staví v reaktorové hale ČVUT svůj 10. jaderný reaktor. Štěpná reakce odstartuje ještě letos

7. květen 2022

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Kapsle Dragon se čtyřmi astronauty, která odstartovala od Mezinárodní vesmírné stanice, přistála podle plánu v Mexickém zálivu u pobřeží Floridy. Čtveřice tvořená Američany Thomasem Marshburnem a jeho kolegy z NASA Kaylou Barronovou a Rajou Charim a Němcem Matthiasem Maurerem byla na ISS od loňského listopadu. Marshburn poslední den mise předal velení stanice Rusovi Olegovi Artěmjevovi. 

Jednu z obranných strategií nádorových buněk nedávno objevil a popsal tým, jehož členy jsou i vědci z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR. Experti zjistili, že nádorové buňky mohou v reakci na záření aktivovat endogenní nukleázu CAD - enzym, který rozkládá nukleové kyseliny, včetně DNA, v celém genomu.

Podobu tajemných gigantických ichtyosaurů, delfínům podobných vodních plazů žijících před více než 200 miliony lety, pomohl vědcům rekonstruovat nález tří zkamenělin a zejména obřího zubu. Jedná se o největší exemplář, který byl kdy objeven. Zda zuby tato dávná zvířata měla či neměla, nebylo paleontologům doposud jasné.

Čtěte také

Desátý jaderný reaktor v Česku je na svém místě – pracovníci Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT usadili reaktorovou nádobu do základů a od podzimu by mělo zařízení sloužit studentům. Jaderná energie navíc může být čistější než dnes, existují způsoby, jak recyklovat vyhořelé palivo a vědci vyvíjejí i nové typy reaktorů.

Na Novém Zélandu byl objeven mimořádně vzácný výtisk Písma svatého z roku 1631, který díky překlepu v desateru vybízí ke smilnění. O nálezu informoval list The Guardian, podle kterého na světě existuje jen asi 20 kopií takzvané „bible hříšníků“.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál! 

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.