České krajině drobné sakrální památky sluší. Jako například nádherná kamenná boží muka v Neratově

11. prosinec 2021 08:18

Restaurátoři v těchto dnech dokončují poslední práce na venkovních památkách. Kvůli počasí jde většinou už jen o detaily, které do zimy zkrátka nestihli. Takovým příkladem jsou třeba boží muka s Nejsvětější Trojicí v Neratově na Rychnovsku. Tato drobná sakrální památka si na obnovu počkala řadu let.

Čtěte také

„Koukejte se. Tohle je stav před restaurováním. Jsou to pilířková boží muka s Nejsvětější Trojicí, které byly značně poškozeny. Hlava Boha otce byla už úplně pryč, spodní část figury také chyběla. A levá figura Ježíše Krista měla pryč spodní část obličeje,“ říká restaurátor Hynek Bláha.

Stojíme v Neratově před drobnou sakrální památkou. A můžeme si porovnat stav před a po restaurování. „Šlo o to, že celkově ten kámen už byl hodně zvětralý. Tady už je nyní vidět stav po doplnění. Je tam sice sněhová čepice, ale je vidět, že reliéf byl doplněn a protože jsme tam našli i pozůstatky původní barevné polychromie, tak je i ta doplněna.

„Památka byla restaurována v září, něco se dodělávalo v říjnu. A dnes jsem už jen přijel dokončit litinovou cedulku s nápisem INRI. Čekal jsem, až ji kovář zrestauruje a paní zlatnice vyzlatí onen nápis. Je to taková poslední tečka za obnovou tohoto křížku.

Čtěte také

Proč vlastně byly toto drobné památníky důležité pro lidi, kteří je kdysi stavěli. A co v nich spatřují lidé dnes? „Problém je v tom, že dnes se na ně díváme už úplně jiným způsobem. My žijeme v podstatě v sekularizované společnosti, kde už řada lidí není věřících. Spousta lidí ani neví nic moc o křesťanství.

„Naši předci byli silně věřící a je to také otázka naší kulturní krajiny, kdy oni si stavěli ty křížky, aby jim to v každodenní lopotě a dřině připomínalo jejich víru. Dnes bohužel jsme už k tomuto ztratili vztah. Řada lidí netuší, proč tedy tyto památky byly stavěny. V lepším případě vnímají, že to prostě patří do krajiny. Ale to je všechno, dodává Hynek Bláha.

Práce restaurátorů ve venkovním prostředí v tuto chvíli pro letošní rok končí. Na zimu se většina z nich přesouvá do svých ateliérů

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související