Češi chtějí pomoci své přírodě. Klub nového lesa letos připravil pro veřejnost 400 akcí. Přidáte se?

12. březen 2020

Půjdeme se podívat do lesa, abychom zjistili, jak to v nich aktuálně vypadá nejen se suchem, ale i s kůrovcem. A představíme vám i některé novinky, které státní podnik Lesy České republiky připravuje a pomalu spouští. Jak se může veřejnost například do sázení nových stromů zapojit nám poví tisková mluvčí Eva Jouklová.

Kdy jste se vy byla naposledy projít v lese? Teď byla krásná neděle, svítilo sluníčko, úplně se nabízela procházka.
Ano, zrovna v neděli jsem byla na túře. A v pátek jsem se byla proběhnout v lese.

Eva Jouklová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Takže les není jen vaše pracovní záležitost, ale také sportovní, když tam jdete relaxovat.
Je to tak.

Do lesa patří turisté i lesnická technika. Jen se všichni musí porovnat. Je dobré vnímat i potřeby těch, kteří se o přírodu starají.
Mgr. Eva Jouklová, tisková mluvčí státního podniku Lesy ČR

O jak velkou rozlohu lesů v České republice se státní podnik Lesy ČR pečuje? Někde jsem četl, že zalesněnost je u nás kolem 34 procent a postupně se zvyšuje.
Máte pravdu, Lesy ČR v současné době spravují necelou polovinu lesů v zemi.

Čtěte také

Nedávno dorazily dvě velké větrné vichřice Sabina a Julie a napáchaly docela dost škod. Energetikům to určitě přidělalo starosti a vám asi také, ne?
Určitě. Bouřlivé větry Sabine a Julie poškodily ve státních lesích asi 1 350 000 m3 dřeva. Odhadujeme, že nám způsobily škody mezi 300 až 400 miliony korun. Největší ty škody byly v Jihočeském kraji. Královehradecký kraj patří k nejméně postiženým.

Teď se asi budou ty škody nějakou dobu odstraňovat. Hotovo asi není.
Ne, hotovo určitě není. My to dříví samozřejmě těžíme. Ale kalamitní dříví se těží obtížněji než zdravé. Takže jsme povolali veškeré lidi a máme v lesích všechny stroje, které je možné zapojit. Předpokládáme, že dřevo budeme těžit celé jaro až do konce května. Záleží na lokalitách, jestli těžíte na horách nebo v nížinách. Určitě se snažíme vytěžit dříví co nejdříve, aby smrkové dřevo nebylo ohroženo kůrovcem. A část smrkové dřevní hmoty chceme využít na obranná opatření proti kůrovci. Využijeme je na lapáky kůrovců.

Jsou některá místa vyloženě nebezpečná? Kam by lidé neměli chodit na procházku.
Na Šumavě na Kleti, na jižní, západní a východní straně je vyhlášen zákaz vstupu do lesa. Tam opravdu nedoporučuji, aby lidé vstupovali. Jinak nikdy nemůžete o lesích říct, že jsou zcela bezpečné. Je to prostě příroda, nevíte, kdy co spadne. Ale snažíme se, aby kolem cest byly lesy tak bezpečné, aby se tam lidé nemuseli bát vyrazit, běhat nebo na procházku. Dá se říct, že teď už do lesa můžete. Začíná jaro, takže půjdeme na túry. Prostě není třeba se bát. Ovšem na Kleti to bude nějakou dobu trvat, než se tam dřevo uklidí. Tam bych určitě nedoporučovala, aby lidé vstupovali.

Sázení stromků (ilustrační foto)

Letos ani nebylo moc sněhu, jak to tedy bude se suchem v lesích? Protože to také ovlivňuje výskyt kůrovce.
V zimě kůrovec není aktivní, jeho sezóna začíná od jara a končí na podzim. Tedy v současné době těžíme napadené kůrovcové stromy. Ale kůrovec se začne na jaře rojit, bude záležet na tom, kdy začne být opravdu teplo. Jak se oteplí, tak se vyrojí první generace kůrovce.

Lesní monokultury jsou vždy náchylnější k napadení škůdcem i k poškození větrem. Proto budeme sázet především smíšené lesy.
Mgr. Eva Jouklová, tisková mluvčí státního podniku Lesy ČR

Co se bude dít teď na jaře v lese? Co je pro něj důležité?
Na jaře se dělají jarní práce, takže se zalesňuje. Hlavně pěstební činnosti jsou v lesích důležité. Ovšem pořád dál se těží dřevo, zejména kůrovcové. Někdy nám třeba v zimě lidé vyčítají, že se vydají na běžky a v lese potkávají lesnickou techniku a že jim traktor rozjel jejich stopu. Je potřeba si uvědomit, že lesní cesty udržují lesníci zejména pro odvoz dřeva. A aby se vůbec dostali do lesa, aby mohli zalesňovat. Takže lesnická technika do lesa patří. Patří tam i běžkaři, ale všichni se musí porovnat. Je dobré být trpělivý a vnímat i potřeby ostatních, kteří v lese pracují a starají se o něj.

Klub nového lesa

Veřejnost se také může zapojit do akce, která měla už v loňském roce velký úspěch.
Loni jsme uspořádali druhou sobotu v říjnu Den za obnovu lesa. Uskutečnila se na 14 místech v celé zemi a byli jsme nesmírně překvapeni, kolik lidí chtělo pomoci s obnovou lesa. Přišlo 31 000 zájemců, to je neskutečné číslo. Letos jsme připravili něco podobného. A ten Den za obnovu lesa jsme ještě trošku zpestřili, respektive máme připraveno 400 akcí po celé republice. Každá naše lesní správa připravila 6 a více akcí spojených s pracovní činností. Takže se bude zalesňovat, budou se sázet sazenice, bude vznikat smíšený les. Budou se stavět oplocenky, bude se uklízet les. Prostě se bude v lese dělat vše pro to, aby z holých ploch, které tam vznikly po kůrovcové těžbě, zase vyrostl smíšený les. Tak, aby byl ten les odolnější vůči změně klimatu.

Čtěte také

Aby to už nebyly smrkové monokultury, které potom kůrovec napadá nejvíc.
Ano, monokultury jsou vždy náchylnější k napadení škůdcem. Ale i k čemukoliv, co se v lese změní, přijde vítr a podobně. Les méně odolává, ať se jedná o smrkovou monokulturu, dubovou, bukovou, jakoukoliv.

Nezhatí teď trošku vaše plány problém s koronavirem? Budou se akce pro veřejnost konat?
Máme přichystáno 400 akcí, některé už začaly. A jsou menší než tomu bylo v loňském roce. Letos se tato velká akce bude opakovat druhou říjnovou sobotu, kdy připravujeme velký Den za obnovu lesa v celé republice na více místech. Ale těch 400 akcí se bude konat po celý rok a jsou určeny maximálně pro desítky lidí. Takže si myslím, že aktuální opatření, které teď platí, by se našich akcí dotknout nemělo.

Tvořte krajinu s námi a zasaďte se o lesy pro další generace
Stáhněte si mobilní aplikaci Klub nového lesa a staňte se tak jeho členem. V aplikaci najdete pozvánky na podnikové akce, události a brigády pro všechny. Pro členy klubu navíc řada bonusů a klubových výhod od podniku i jeho hlavních partnerů. Dozvíte se na jednom místě vše, co vás o dění v českých lesích zajímá.

Kdyby se tedy chtěl někdo zapojit a pomoci lesům, kde se může přihlásit do sázení stromů?
Doporučuji se přihlásit a registrovat na naší nové mobilní aplikaci Klub nového lesa. A máme také nové webové stránky, které se jmenují stejně, tedy Klub nového lesa, www.klubnoveholesa.cz. Tam už najdete místa, na kterých budeme nebo na kterých jsme připravili sázení a jiné pracovní činnosti. Můžete se zaregistrovat. Pokud bude větší skupina, je dobré spojit se s kontaktní osobou, kterou máme u každé akce uvedenu. Vím o řadě skupin lidí, rodiny, školní třídy, které se nám už evidují a do lesa se vydaly. Teď jsem zveřejňovala informaci, že na Českolipsku nám školní třída i sbírala semena. Pomáhal nám zalesňovat například i klub orientačních běžců. Dny za obnovu lesa se rozjely a máme velkou radost, že lidé chtějí přijít pomoci.

Jakub Schmidt a Eva Jouklová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Aby ne, vždyť v lese je krásně. Tak ať tomu je tak i dál. Naším hostem byla dnes Eva Jouklová, tisková mluvčí státního podniku Lesy ČR. Moc děkuji za návštěvu.
Také děkuji a přeji krásný den.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související