Část obyvatel Starého Rokytníku chce změnit podobu věže tamního kostela. Na výběr jsou tři možnosti

10. říjen 2022 08:32

Věž kostela svatého Šimona a Judy ve Starém Rokytníku u Trutnova by mohla vypadat jinak. V historii měla tři podoby. Původní barokní kdysi lidé přestavěli do jednoduššího tvaru jehlanu. Ještě o něco později pak ale na ní řemeslníci vybetonovali římsu a zničili čtyři hodinové ciferníky.

A protože věž v havarijnímu stavu chce spolek místních nadšenců kompletně obnovit, začalo se řešit, do jaké podoby se vrátí.

Čtěte také

Když vidím ty schody vedoucí do věže, tak je mi jasné, že to bude pěkně dobrodružné. V čele jde Štěpánka Tryznová, místopředsedkyně spolku Přátelé Starého Rokytníku. „Je to tu opravdu pouze pro štíhlé. A nahoře je to už téměř po čtyřech.

A je tu nádherný zvon, který už jistě něco pomatuje. „Je potvrzeno, že skutečně pochází z poloviny 16. století. Je tedy velké štěstí a zázrak, že se dochoval do dnešních dnů.

Chodíte sem také zvonit? „Táhlo máme tady, ale nelze ho použít. Jednak je odpadlé a dalším důvodem je, že nevíme přesně, jak stabilní ta konstrukce je. Mohlo by se stát, že by se celá i se zvonem zřítila. Takže zvoníme jen srdcem.“

Jaký problém má tato věž?

„Jedním z problémů je konstrukce zvonové stolice a celkově dřevěné prvky ve věži. Protože stejně jako v kostele jsou vlhké a napadené hnilobou. Zřejmě i dřevokazným hmyzem.

Zdejší kostelní věž vypadala původně úplně jinak. „My pamatujeme dvě podoby věže. Jedna byla cibulovitá a následoval jehlan, byť ne přesně v té současné podobě, ale v mnohem zdobnější, s ciferníky na všech čtyřech stranách věže. A naše otázka na místní obyvatele byla, v jaké podobě se jim věž líbila nejvíce.

Čtěte také

Jaká varianta zvítězila? „Vyhrála cibule.

A proč se nezeptat přímo Vlaďky Paterové z Územního pracoviště Národního památkového ústavu v Josefově, která je tu také s námi. Je reálné, aby byla na věži opět barokní, cibulovitá věž? „Myslím si, že ne. Budeme chtít, aby se to uvedlo do podoby s těmi vikýři z konce 19. století.

O konečné podobě věže kostela svatého Šimona a Judy ve Starém Rokytníku u Trutnova se rozhodne i to, kolik se spolku nakonec podaří sehnat finančních prostředků.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související