Bývalé sochařské ateliéry Břetislava Kafky v Červeném Kostelci poskytnou úlevu těžce nemocným lidem

11. únor 2022 09:59

11. únor je Světovým dnem nemocných. Právě při této příležitosti Oblastní Charita Červený Kostelec slavnostně představuje nové prostory, důležité pro její činnost. Vznikly v památkově chráněné budově bývalých sochařských ateliérů Břetislava Kafky. Místo už si prohlédl reportér Václav Plecháček.

Co všechno v Kafkových ateliérech vzniká?

Čtěte také

Je toho poměrně dost. Nové centrum poskytne zázemí především pro terénní ambulantní služby - tedy Mobilní hospic, Ambulanci léčby bolesti a paliativní péče a charitní ošetřovatelskou službu. Součástí je také půjčovna pomůcek a kaple.

Celkové náklady překročily 31 milionů korun. Za poslední roky je to jedna z největších investic Charity Červený Kostelec.

Nové prostory sice zástupci Charity představí dnes, fungovat ale začnou později. Znáš termín otevření?

Terénní služby začnou fungovat poslední únorový týden, pacienti budou mít možnost nové prostory využívat od 1. března.

Čtěte také

O něco podobného se Charita podle svého ředitele snažila bezmála 30 let. Jednotlivé služby totiž zatím byly na různých místech a sestěhováním do jednoho objektu dojde k větší provázanosti a zlepšení komfortu pro těžce nemocné.

A samozřejmě i pro personál to je velká změna k lepšímu. Nové prostory jsou podle samotných zaměstnanců s těmi původními neporovnatelné, hlavně velikostí.

Otevírání Centra denních a terénních služeb sv. P. Pia v Červeném Kostelci

Součástí dnešního slavnostního programu je také poklepání základního kamene novostavby chráněných bytů. Proč a kde je charita buduje?

Čtěte také

Buduje je v zahradě celého komplexu, tam, kde vzniknou, je zatím jen kupa roští. Ještě letos ji nahradí 4 nové byty za bezmála 14 milionů korun bez daně.

Ty budou k dispozici pro lidi s handicapem Půjde o první chráněné bydlení v Červeném Kostelci pro lidi, kteří mohou bydlet sami, ale potřebují asistenci. Upravené budou i pro vozíčkáře.

Výhodou je podle ředitele charity to, že v těsné blízkosti bytů jsou soustředěné prakticky všechny potřebné služby. Výhoda je to zase samozřejmě jak pro klienty, tak i personál.

Břetislav Kafka
byl český sochař a řezbář, známý jako hypnolog, léčitel a badatel v oblasti parapsychologie. Ve své nejznámější knize Nové základy experimentální psychologie tvrdí, že svými experimenty dokázal, že duševní vlastnosti a schopnosti člověka jsou mnohem vyšší, než jsme si dokázali představit.

Spustit audio

Související