Bylo líp, když jsem zločince posílal do kriminálu, než když je potkávám na chodbách parlamentu

23. leden 2018

Napsal knihu Gaunery nemám rád, také se mu řadu let přezdívalo východočeský Cattani. Celý život miluje sport, basketbal a od roku 2008 zastupuje volební obvod číslo 48 Rychnov nad Kněžnou v horní komoře Parlamentu České republiky, tedy v Senátu. Senátor JUDr. Miroslav Antl je tu dnes s námi.

Mám vám říkat pane doktore nebo pane senátore.
Pane doktore radši, je to pro mě běžnější. Navíc teď jsem u státnic a tam senátorem nejsem.

Pojďme se nejdřív možná trošku ohlédnout zatím, jak se z vás stal právník. Vy jste od dětství sportoval a prý jste někdy na gymnáziu psal nějaké články do sportovních novin.
Ano, já jsem chtěl být sportovním žurnalistou. Protože jsem aktivně sportoval a začal jsem psát články o svých slavných spolužácích, různě jsem publikoval a chtěl jsem být sportovním žurnalistou. Ale pak se zřejmě projevila krev a genetika a skončil jsem na právech.

Ale váš tatínek, mimochodem také právník, si to tenkrát nepřál.
Ten dělal všechno proti tomu, abych šel na právnickou fakultu. Což jsem ještě zvládl. Ale pak, když jsem si zvolil prokuraturu, tak abych šel na prokuraturu, tak tehdy dokonce zasahoval na generální prokuratuře. A proto jsem šel na nábor do Severočeskýho kraje, tam jsem začal.

Já mám celoživotně rád konfrontaci.
JUDr. Miroslav Antl

Takže vzdor? Takový boj?
Určitě. A on to asi tušil a myslel si, že neslavně skončím. Ale já myslím, že to nebylo tak hrozné.

Já se ještě vrátím k tomu sportu, protože vy jste basketbalista na první pohled. Kolik měříte?
190 centimetrů. Teď už ale stařecky sesychám.

Co vám dal sport do života? Určitou férovost? Naučil vás také prohrávat, nebo naopak vítězit?
Všechno to, co říkáte, jsem měl možnost prožít. Kolektivní sport, ten já vždycky obhajuji a prosazuji. Protože je to o tom, že máte odpovědnost nejen za svůj výkon, ale vůči ostatním. A oni, lidově řečeno, vám to nechají sežrat, když neuděláte to, co jste měl. A hlavně je to pro mě pak v té profesi náročnější, byl to relax. Protože se vybijete a je to kontaktní sport, takže ten vztek může jít ven. Když nemůžete praštit obviněného, tak to chudák odnese třeba spoluhráč, ale v dobrém. Oni chápali, že jsem třeba rozčilenější.

Takže sport jako obrovský ventil.
Obrovský ventil a bez něj je to těžké.

Justice

Jak vzpomínáte na ty roky, co jste jako státní zástupce a prokurátor působil tady ve východních Čechách? Nejdřív to bylo v Chrudimi a pak tady v Hradci Králové.
Já jsem začal v Litoměřicích, pak chvíli Chrudim a pak Hradec Králové. A tady už moje specializace vraždy a závažná násilná trestná činnost, organizovaný zločin, drogy a tak dále. Velmi rád na to vzpomínám. Ono to totiž bylo psychicky náročnější, ale vedle toho byl ten basket a další pohoda. A teď je to tak, že jsem si udělal nepříjemnost v Senátu, když jsem do rozhovoru pro časopis Senát řekl, že psychicky je to náročnější teď, protože tehdy bylo líp, když jsem v uvozovkách honil zločince a posílal je do kriminálu, než když je potkávám na chodbách parlamentu. Kolegové z toho neměli moc radost.

Předpokládám, z toho co říkáte, že pořád ty gaunery nemáte rád.
Určitě. Akorát se teď mění jejich oblečení a příslušnost.

Senátor JUDr. Miroslav Antl ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co vás přivedlo do politiky? Neuvěřitelně to letí, protože poprvé jste byl zvolen v roce 2008, takže to je už 10 let.
My jsme si o tom povídali s kamarády. Já jsem nevěděl, kde budu pokračovat dál, každopádně jsem nechtěl jít do advokacie. Protože bych neměl dobrý vhled a asi dobrý přístup jít na druhou procesní stranu. A pak se nabídla možnost jít do Senátu. Nevěděl jsem, za jakou stranu. Oslovila mě sociální demokracie, šel jsem k nim a za ně jsem v Senátu. A tam jsem si také nedovedl představit, jak se moc chytím. Ale hned od začátku ústavně-právní výbor, trestní kodexy, takže výborné pro mě.

Ten start byl opravdu dobrý, protože vám se v tom roce 2008 povedlo, co se týče legislativy, zpřísnění trestního zákoníku.
To říkáte přesně. Já z toho mám radost i zpětně, protože mně se hned jako nováčkovi podařilo prosadit zpřísnění trestních sazeb právě pro ty zločiny, které jsem dozoroval. A to byla zvlášť závažná násilná a drogová činnost.

Senátor Miroslav Antl je také jednou z našich šarmantních osobností.
Ano, vzpomínám na to velmi rád. Byl to rok 1998. On to byl vůbec rok pro mě v uvozovkách vítězný. Protože jsem dostal další cenu za boj s drogami v Praze a i tady další cenu, Oscara za statečnost. Hrozně rád na to vzpomínám a snažím se každoročně přijet na další dekorování následníků.

Justice

Letí to neuvěřitelně, protože vy jste byl v roce 1998 třetí zvolenou šarmantní osobností. A teď budeme volit dvaadvacátou.
Letí to, ale jsou to samé významné osobnosti. Já se vždycky dívám, kde jsem, v jaké galerii. A na tohle jsem jen hrdý.

Využil jste někdy při jednání v práci toho svého šarmu? Vy jste velice charismatická osobnost.
Já nevím. Pořád si myslím, že nejsem v pravém slova smyslu šarmantní. Kdysi jsem se k tomu vyjadřoval, že šarmantní je pro mě Oldřich Nový. A já se určitě k němu ani neblížím. Ale charismatický lidé říkají, že jo. Já se chovám pořád stejně. Já se neměním ani jako senátor. A lidé si toho mohou všimnout i tak, jak řídím ten ústavně-právní výbor. Prostě věcně, stručně nepřipustím politické, a dovolím si říct to slovo, kecy. Jednáme rychle, věcně a má to význam. Tam samozřejmě používám i své procesní znalosti z trestního práva.

Soudní síň pobočky Krajského soudu Hradec Králové v Pardubicích

Jak je ten váš senátorský obvod vlastně veliký? Kromě toho Rychnovska tam spadá také několik obcí z Pardubického kraje.
Ano. Tam je Choceňsko, takže okres Ústí nad Orlicí, Holicko a další část okresu Pardubice. Ještě máme 3 obce v okrese Hradec Králové, tedy celkem 135 obcí, což se těžko dá objet. Už jsem to objel, ale musíte vybírat akce, kde se jich sejde víc. To znamená hasičské závody nebo nějaké dětské sportovní utkání a podobně.

Jaká je vlastně ta vaše role senátora? Potkávat se s lidmi, řešit jejich problémy se starosty obcí?
Určitě ano. Důležitá je práce v regionu, ale podle mě důležitá je i práce ve výborech. Takové to hlasování v plénu už někdy je o tom, že člověk, ne já, zvedá ruku tak, jak zvedají ostatní nebo má nějaké politické přikázání, ale v tom výboru je to konfrontace. Tam přijdou lidé, kteří to překládají, přijdou i oponenti a tam už v té mnou řízené debatě dochází ke konfrontaci. Já mám rád celoživotně konfrontaci. A tam to je. Můžete vyřešit všechno, kde máte pochybnosti, nebo naopak kde jste přesvědčeni, že je třeba něco zrušit, vrátit a podobně. Takže práce ve výborech a práce s lidmi v tom regionu. Je to důležité i z toho důvodu, že jak už nemůžu hrát basketbal, tak musím nacházet dobré radostné optimisticky myslící lidi, abych si odpočinul. A v Orlických horách a vlastně v celém mém regionu, jak v Pardubickém kraji, tak v tom Královéhradeckém, je jich pořád dost.

Senátor JUDr. Miroslav Antl ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Takže jezdíte po regionu. Vzpomněl jsem si na váš legendární Antlon.
Já jsem to pojmenoval jako policejní vůz. Je to obytný vůz a už tedy má své roky, 27 let už má. Taková pojízdná kancelář. Objíždíme celý region, takže lidé nás znají.

Pojedete i letos?
Určitě. Už budeme mít technickou prohlídku, údajně ji šťastně absolvuje bez jakýchkoliv přímluv, tak musíme bezpečně jezdit. Je to prima, těším se.

Jaká je vaše senátorská priorita pro rok 2018? Váš mandát, jestli se nepletu, je do roku 2020.
Tím, že jsem trestní právník, tak já bych rád viděl, aby konečně byl aspoň část trestního procesu, zejména přípravné řízení, aby byl civilní proces dokončen, všechny důležité zákony. Ale to na nás nezáleží, to je na vládě. Teď v tuhle chvíli, když mám odpovědět, udržet vysokou výkonnost ústavně-právního výboru, jako zastupitel kraje dosáhnout, aby už začala výstavba v rychnovské nemocnici, bezpečnost občanů v mém regionu, protože ta automobilka nám působí velké problémy. A pak ve škole pokračovat pořád ve výuce trestního práva tak, aby mi mladí lidé dělali radost a přinášeli mi energii, kterou potřebuji.

Máte plánů hodně. A my vám budeme přát, ať to všechno zvládnete. Jste plný sil, plný energie, co třeba nějakou novou knížku? O politice?
To je přesně to, čemu já se chci vyhnout. A vydavatel řekl, že bez politiky to nejde. Já jsem chtěl oživit staré případy a dopovědět, jak to vlastně všechno dopadlo. Ale prý jedině s politikou a tomu já se vyhýbám. Protože to je ponuré a nic radostného, moc legrace by v tom nebylo. Ale uvidíme. Nevzdávám se, poznámky mám.

Senátor Miroslav Antl byl naším dnešním hostem.

autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.