Broumovský klášter chystá „Hudební zahradu“. Bude se týkat zejména českých a norských muzikantů

28. červenec 2021 08:01

Broumovský benediktýnský klášter rozšiřuje své vzdělávací programy o další aktivity. Ta nejnovější se bude týkat jak české, tak i norské hudební scény. Díky tomu ale správa památky musí upravit další prostory, aby vyhovovaly současným trendům a potřebám muzikantů.

Čtěte také

Vstoupili jsme do malého prostoru, který se bude ovšem teď proměňovat. Zdejší nahrávací studio bude vypadat úplně jinak.
„Nahrávací studio projde v následujících měsících proměnou, protože jsme získali norský grant a budeme celé studio modernizovat a dělat tu spoustu nových aktivit," říká Kateřina Ostradecká z Agentury pro rozvoj Broumovska.

V čem přesně změna spočívá, to ví Dana Černotová ze Vzdělávacího a kulturního centra Broumov.
„Budeme modernizovat software v počítačích a pořídíme také nové vybavení. Zejména mikrofony a nástroje, které nám v současné době ve studiu chybí."

A co se týče rozšiřování, půjdeme se podívat ještě někam dál?
„Půjdeme se podívat naproti do technické místnosti, která zatím slouží jako sklad. V budoucnu se ale její využití změní."

Dveří je tady tolik, že vyznat se vůbec v klášterním prostoru není vůbec jednoduché. Teď jsme přišli do naopak velkého prostoru.
„Tady budou úložné prostory, protože budeme mít nové technické vybavení. Ovšem bude zde i posezení pro hudebníky, aby měli nějaké příjemné zázemí."

Čtěte také

Není to ale jen záležitost České republiky. Do projektu je zapojeno i Norsko.
„Na celý tento projekt s poetickým názvem Hudební zahrada neboli Hortus Musicalis jsme získali podporu z norských grantů. Bude to probíhat tak, že k nám vždy na jeden měsíc přijedou dva umělci, jeden český a druhý z Norska. A budou tady na hudebních rezidencích tvořit, natáčet a věnovat se hudebnímu umění."

Co se týče hudebních žánrů, je tam nějaké omezení?
„Žánrově hudební rezidence omezené nijak nejsou, ale samozřejmě nějaký výběr stážistů probíhá. A po rezidentech požadujeme, aby v rámci svého pobytu v Broumově udělali také akce pro veřejnost a místní komunitu. Budou představovat své projekty, jak se například skládá filmová hudba a další věci."

První hudebníci přijedou do benediktinského kláštera v Broumově už v listopadu letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související