Braunův betlém, vrchol barokního sochařství střední Evropy. Po zásahu restaurátorů opět v plné kráse

28. červen 2021 08:29

Končí restaurátorské práce na obnově Braunova betléma na Trutnovsku. Na čištění a drobných opravách barokních děl v unikátní sochařské rezervaci z 18. století nedaleko hospitalu Kuks na Trutnovsku se podílejí také studenti z Fakulty restaurování v Litomyšli. Zbývá jim dokončit už jen několik drobností.

Čtěte také

„Největší problém by asi mohl nastat u kašny, kde jsou vyloženě trhliny, kam může zatékat voda," popisuje Jakub Ďoubal z Fakulty restaurování v Litomyšli jak pokračují práce na obnově Braunova betléma nedaleko Kuksu.

Jak jsou restaurátoři daleko a s čím se zatím setkali?
„Tak my nyní provádíme celkové očištění všech sochařských prvků. Víceméně máme větší část hotovou. Ještě nás čeká dočištění a aplikace biocidního prostředku, který by měl na nějakou dobu zamezit porůstání vegetace."

Co sochám nejvíc škodí?

„V tuto chvíli asi nejvíc škodí prostředí, které je obklopuje. S tím toho ale mnoho neuděláme. Znamená to, že jsou dotovány zespodu vzlínající vlhkostí, padá na ně listí, takže tam vzniká základ pro biologické napadení mechy a lišejníky. A samozřejmě vliv má i nějaký vandalismus, který se tedy momentálně příliš neprojevuje, ale historicky to bylo nejzásadnější poškození."

Za Národní památkový ústav na práce dohlíží Petr Skalický.
„Víme, že tyto skulptury v čase hraběte Šporka a sochaře Brauna byly polychromovány, byly barevně upravované. Cílem tohoto dnešního zásahu ovšem není vrátit se do doby jejich vzniku, ale památkám umožnit, aby ji divák mohl uchopit."

Čtěte také

„To znamená, aby památka byla řádně očištěna a současně, aby do ní nebylo zbytečně vstupováno. Protože už tu generace různých profesí strávily hodně času přemýšlením, jakým způsobem k těm sochám přistoupit."

Braunův betlém se hodně skloňuje také v nedalekém hospitalu Kuks. Ví o tom své Libor Švec, tamní kastelán.
„Nemáme tady sice žádné počítadlo, ale víme, že přes polovinu návštěvníků, kteří přijedou k nám do Kuksu na hospital, tak v rámci svého výletu navštíví i Braunův betlém. Opravdu můžeme říci, že se jedná o vrchol barokního sochařství ve střední Evropě."

Nejdůležitější restaurátorské práce teď skončily. Studenti se na Braunův betlém vrátí na chvíli ještě na podzim. A v dalších letech budou následovat pravidelné kontroly.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související