Barokní Braunův betlém u Dvora Králové čistí restaurátoři. Co všechno se bude se sochami dít?

4. říjen 2020 10:45

Restaurátoři spolu se studenty Fakulty restaurování v Litomyšli začali pracovat na obnově Braunova betlému na Trutnovsku. Barokní památka je obrostlá především mechem a jiným biologickým materiálem, který ji ničí. Protože jde o unikátní dílo sochaře Matyáše Brauna, práce začaly pozvolna zkušebním čištěním jedné ze soch.

Čtěte také

Jakub Ďoubal z Fakulty restaurování v Litomyšli pracuje spolu se svými kolegy na odstranění nečistot. Co tady vlastně zkouší?
„Navazujeme na pravidelnou údržbu, která probíhala před lety a v poslední době byla přerušena. Máme schůzku se zástupci Národního památkového ústavu, kde bychom se chtěli dohodnout na míře odstranění biologického napadení kamene a nečistot."

Co to obnáší, postarat se o takovou sochu a vyčistit ji?
„Cílem není mít tady krásné a nové sochy, jsou to již torza soch, které již dávno ztratily část plasticity i někdejší barevnou úpravu. V tuto chvíli jde spíše o to nastavit nějaký režim pravidelné údržby a péče."

Tato práce musí probíhat mechanicky. Restaurátoři mají v rukou kartáče a různé špachtle.
„První fáze je rozhodně takové suché čištění. Jemné mechanické odstranění nečistot a největších nánosů mechů a lišejníků za pomoci špachtliček a jemných kartáčků. Aby se nám odhalil současný stav kamene. Následně budeme zkoušet dočištění párou."

„Razantnějším chemickým prostředkům se i obecně snažíme vyhnout. Na druhou stranu se například ukázalo, že pravidelné stříkání etanolem může zpomalit onen biologický růst."

Čtěte také

Jaké zkušenosti má s mechanickým čištěním Petr Rejman?
„Jen ty nejlepší. Dřevěná špachtle postačí k odchlípnutí mechu a lišejníku, ale máme zaručeno, že to nepoškodí ten pískovec. A je to i skvělé v tom, že špachtle se dá upravovat při práci do různých tvarů. Můžete si ji udělat do špičky, do obloučku nebo do rovné hrany, podle toho, jaký je zrovna tvar oné sochy, který je velmi členitý a různý."

„To syčení, co je slyšet, tak to je parní vyvíječ, který je schopný pod nízkým tlakem produkovat páru. Ta může část nečistot odfouknout, část odmývá a pomocí houbiček a kartáčků to můžeme dočistit. Je to mnohem citlivější než nějaká tlaková voda. A zase díky teplotě ty nečistoty na to reagují dalek více než na studenou vodu."

Práce na obnově Braunova betléma začnou ještě letos. Oprava všech sousoší má být hotová do konce příštího roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související