Borůvkové opatření letos poprvé v Krkonoších neplatí. Můžete je sbírat mimo 1. zónu KRNAP

15. červenec 2018 10:22

Správa Krkonošského národního parku 17 let po sobě omezovala z důvodu ochrany přírody vstup do některých oblastí v Krkonošském národním parku. Situace v posledních dvou letech ukázala, že dříve negativní jev - masivní sběr borůvek - už pominul. Není tedy nadále nutné speciálním opatřením zpřísňovat omezení platná v zákoně o ochraně přírody a krajiny. 

Nadále bude platit zákaz vstupu do volného terénu pouze v 1. zóně KRNAP.

„Čísla hovoří jasně. Pokud jsme v roce 2007 zahájili v souvislosti se sběrem borůvek v zakázaných lokalitách 93 správních řízení, tak v roce 2016 to nebylo žádné a v roce 2017 pak 4 správní řízení," říká ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Krkonoše proplétá pavučina starých cest. Jana Tesařová napsala knížku pro turisty-fajnšmekry

Detail štětované žlutě značené cesty ze Zrcadlových Bud na Černou horu

Jednu krásnou krkonošskou procházku jsme si nedávno udělali, když jsme si s Jaroslavem Drtinou prohlíželi naše nejvyšší české hory na úchvatných krásných starých pohlednicích. Teď máme před sebou další krkonošské putování, tentokrát po stezkách a cestách, které při svých toulkách objevuje Jana Tesařová z Krkonošského národního parku. A dokonce o tom napsala i knihu.

„Stejný vývoj má i počet uložených pokut. Před pěti lety to bylo několik desítek, v posledním roce strážci na místě uložili jen 5 pokut," dodal. "Místní obyvatelé si za dobu platnosti tohoto omezení našli místa, kam legálně mohli na borůvky chodit a nájezdy zahraničních sběračů už pominuly," upřesnil Böhnisch.

V loňském roce skončila platnost posledního opatření obecné povahy č. 1/2015, které omezovalo přístup veřejnosti do některých lokalit Krkonošského národního parku a které reagovalo na dřívější masivní devastaci Krkonoš „profesionálními" sběrači borůvek. S ohledem na dramatický pokles počtu přestupků, tak Správa KRNAP nebude pokračovat v prodlužování daného omezení a nadále bude spoléhat pouze na omezení vycházející z platného zákona o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb.

Lívance

Tento zákon zakazuje vstup mimo značené cesty v 1. zóně KRNAP. Vzácné lokality jako například Labská louka, Kotel, Labský důl, Černohorské rašeliniště, Úpské rašeliniště, Obří důl, Studniční a Luční hora tak jsou pochopitelně nadále nepřístupná a chráněná tímto zákonným omezením. Strážci KRNAP nadále budou tyto lokality bedlivě hlídat a případné přestupky okamžitě řešit.

Ukončením platnosti „borůvkového opatření" tak bude legální sbírat borůvky například na Světlé, Pomezním nebo Lesním hřebeni.

autoři: Milan Baják , ova , Radek Drahný
Spustit audio

Související