Boj majitelů lesů s kůrovcem nekončí. Velké problémy mají dál především v Broumovském výběžku

20. říjen 2023 09:44

V Broumovském výběžku podél hranic s Polskem se nedaří zastavit šíření kůrovce. Podle majitelů lesů se lýkožrout šíří z polských Stolových hor, kde je zákonem zakázaná těžba. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Ve kterých místech mají majitelé lesů s kůrovcem největší problémy?
Především v Broumovských stěnách a také na příhraniční stolové hoře Bor, tam je zatím boj s kůrovcem neúspěšný. Výsledkem jsou rezavé pruhy lesů, kde stromům oslabeným lýkožroutem už není pomoci.

Čtěte také

Problémy jsou samozřejmě také na polské straně. Tam kůrovcem napadené stromy nekácí a nechávají je v přírodě. Porosty jsou kvůli tomu ovšem často nestabilní a polští strážci přírody proto ve Stolových horách uzavřeli některé turistické stezky.

Velká část kůrovcem napadených stromů je v těžko přístupném terénu. Jak velkou to hraje roli?
Významnou. Dělníci často těží v místech, kam se nedostane těžká technika. U kůrovcového dřeva je přitom důležité co nejrychlejší zpracování kmenů. I z pokácených stromů se totiž může lýkožrout šířit.

Majitelé lesů to řeší různě. Buď staví na přepravu dřeva dočasné lanovky, díky kterým se kmeny přepraví na místo zpracování a svozu. Jinde zase objednávají speciální vrtulník. Ten naposledy létal pro Benediktinskou hospodářskou správu v Broumovských stěnách. A během několika týdnů přepravil v podvěsu zhruba tisíc kubíků dřeva.

Čtěte také

Těžba v takových terénech ovšem trvá déle, je dražší, a navíc ji výrazně komplikuje počasí. Třeba při silném větru vrtulník létat nemůže. A teď přichází zima a tady v obou případech jde o místa, kde se může už brzy objevit sníh.

Zástupci Sdružení vlastníků obecních, soukromých i církevních lesů nedávno jednali s ředitelstvím polského Národního parku Stolové hory. Na čem se dohodli?
To jednání bylo hodně očekávané. Polská strana slíbila víc ochranných opatření, jako jsou nejrůznější typy lapačů hmyzu. Ty by snad mohly množství kůrovce na polské straně alespoň částečně redukovat.

Stolové hory ale zůstávají jinak bezzásahovou zónou. Platí tam zákaz kácení a následné likvidace stromů napadených kůrovcem. Právě to je přitom podle majitelů lesů ten nejúčinnější postup.

Spustit audio

Související