Blízko Hradce Králové by mohl do 3 let stát nový kamenný hospic. Po Červeném Kostelci druhý v kraji

23. červen 2022 08:37

Ve Stežerách nedaleko Hradce Králové by měl vzniknout druhý kamenný hospic v kraji. Krajské zastupitelstvo odsouhlasilo předání pozemků k výstavbě královéhradecké oblastní charitě. Ta by hospic chtěla postavit zhruba do tří let.

Čtěte také

„Bude lůžková část do kapacity 20 lůžek pro lidi v terminálním stádiu, kterým z nějakého důvodu není umožněno zemřít doma," říká ředitelka hradecké diecézní charity a krajská zastupitelka za KDU-ČSL Anna Maclová.

V objektu by měly fungovat i další služby, například půjčovna kompenzačních pomůcek. „Kromě toho tam bude domácí specializovaná hospicová péče se svým zázemím. Potom tam bude poradna pro hospicovou a paliativní péči. A dále ambulance paliativní medicíny, bude tam i možnost přijímat na stáže studenty medicíny nebo dobrovolníky. Samozřejmě také psycholog."

Čtěte také

Krajské zastupitelstvo na svém jednání odsouhlasilo bezúplatný převod pozemku ve Stěžerách nedaleko Hradce Králové hradecké oblastní charitě, která spadá pod diecézní charitu.

„Je to velký pozemek, který sounáleží k budově bývalé školy ve Stěžerách, kterou jsme tam dříve měli. Počítá se s tím, že by tam byl v budoucnu hospic a ještě na další části pozemku je plánovaná multifunkční hala ve prospěch obce Stěžery," popisuje radní pro oblast dopravy a majetku Václav Řehoř z ODS.

Podle Anny Maclové by v brzké době měl projekt dostat stavební povolení. Finance by charita chtěla získat z evropských dotačních programů.

Čtěte také

Pokud se projekt podaří, půjde po Červeném Kostelci o druhý kamenný hospic v Královéhradeckém kraji.

„Těch lůžek, míst a služeb, která by byla takto nabízena, je stále nedostatek. My předpokládáme, že po vybudování kamenného hospice ve Stěžerách by ta poptávka měla být v kombinaci s mobilními hospici uspokojena," uvádí radní pro oblast sociálních věcí Martina Berdychová z uskupení Východočeši.

Pokud se podle Anny Maclové podaří sehnat potřebné finance, mohl by být nový hospic ve Stěžerách u Hradce Králové hotový v roce 2025.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související