Bitva roku 1866 u Hradce Králové byla důležitým mezníkem při sjednocení Německa a vzniku císařství

30. červen 2022

3. července 2022 uplyne 156 let od druhé největší bitvy 19. století. A počtem nasazených vojáků šlo dokonce o největší střetnutí vojsk na našem území. Bitva prusko-rakouské války roku 1866 u Hradce Králové. Vzpomínkové akce se odehrají nejen na bojišti u Chlumu a zve vás na ně Radek Balcárek z Gardy města Hradce Králové.

Radek Balcárek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Proč se vlastně tak velká bitva v roce 1866 odehrála právě u Hradce Králové?
Byla to nejen bitva, ale spíš válka, která byla vyvrcholením dlouhodobého sporu Rakouska a Pruska o mocenské postavení v německy mluvících zemích, což znamená v překladu v celé střední Evropě. Prusko chtělo být hegemonem, chtělo být lídrem těch německých států, ale doposud ten německý spolek vedlo Rakousko. Tedy Prusko potom v rámci sjednocovacích válek, kterých bylo několik, s šedou eminencí, kterou byl ministerský předseda Bismarck, vstoupilo do války proti Rakousku, aby mohlo být sjednocení Německa završeno.

15. výročí bitvy u Hradce Králové

A došlo k bitvě u Hradce Králové, tedy nedaleko na Chlumu. Protože těch střetnutí bylo postupně v našem kraji v rámci prusko-rakouské války víc. Teď se vzpomínal 27. června Trutnov.
Pruská vojska vtrhla do Čech, neboli do Rakouska, ze tří směrů a jejich cíl byl směr Vídeň. A když se člověk podívá na mapu, tak to je průchod východními Čechami. A vzhledem k tomu, že Hradec Králové a Josefov byly velké pevnosti, tak se obranné, rakouské vojsko soustřeďovalo kolem těchto pevností. Pruská vojska postupně jednotlivé sbory napadala a kromě bitvy u Trutnova ve všech asi devíti dalších bitvách pruská vojska zvítězila.

Pojďme se podívat na Chlum. 3. července roku 1866 prý tenkrát bylo velké vedro, asi 35 °C.
Bylo podobné počasí, jako dnes, protože bylo opravdu dusno a vedro. Ale v den bitvy začalo brzy ráno pršet, takže bitva začala do dusného, deštivého rána. Pole a údolí byla plna mlh, které ještě potom v rámci bitvy znásobil střelný dým ze stovek děl. Což činilo bojiště celkem nepřehledným.

Akce se koná ve znamení pruského krále Viléma I. Ten hrál rozhoducí úlohu při sjednocování německých států a vzniku císařství roku 1871.
Radek Balcárek, Garda města Hradce Králové

Byla to historicky druhá největší bitva 19. století, tou první byla historická bitva u Lipska. Jaké jsou celkové počty vojáků na Chlumu a těch padlých?
Celkově se bitvy zúčastnilo necelých 440 000 vojáků obou válčících stran. Z pohledu dnešních moderních technologií by si člověk mohl říci, že všichni vše věděli a mohli se dobře připravit. Ale není to tak. Pruská vojska vůbec nevěděla, že se celé rakouské vojsko soustředilo kolem pevnosti Hradec Králové, a měla za to, že kolem Hradce je jen několik rakouských armádních sborů. Teprve až po bitvě pruský král zjistil, že bojoval proti celé rakouské severní armádě a že se mu podařilo ji porazit, nikoliv zničit. Že střetnutí u Hradce bylo tím rozhodující, zjistil vlastně až po bitvě.

Čtěte také

Co potom vyplynulo pro rozdělení sil v Evropě potom co Prusko zvítězilo nad Rakouskem?
Bitvou u Hradce Králové, která byla rozhodující, nikoliv poslední, ještě byly další asi tři menší bitvičky, si Prusko upevnilo postavení, a v uvozovkách vyhodilo Rakousko z německého spolku a vykročilo k závěrečné fázi sjednocení německých států. Některé se dobrovolně přidaly k Prusku, jiné byly připojeny násilím, a to celé završili Prusové v roce 1871, kdy porazili Francii, která byla proti tomu sjednocení Německa. Francii porazili v prusko-francouzské válce a v roce 1871 vzniklo první německé císařství.

Čtěte také

Události staré 156 let si budeme připomínat od pátku do neděle.
Vzpomínkové akce začnou v pátek odpoledne v 16 hodin, kdy bude slavnostní zahájení. Na hradecké náplavce zahrají dvě historické kapely. Rád bych vypíchl hlavní bod odpoledního programu, kdy v 16:30 vystoupí jezdecko-kaskadérská skupina Štvanci, což jsou kaskadéři na koních, dělají drezury, skáčou přes ohně a dělají věci, které úplně běžně nejsou k vidění. Jsou to vlastně filmoví kaskadéři a předvádí své kousky především ve filmech. Tedy v pátek 1. července v 16:30 hodin u hradeckého Sokola na travnaté ploše vystoupí Štvanci.

Reedice vzácné a nedostupné publikace Josefa Volfa: Vzpomínky na válku roku 1866 (Zároveň průvodce po bojišti královéhradeckém)

Potom v 18 hodin zazní zvony katedrály Svatého Ducha. Tudíž průvod s koňmi, s vojáky a s historickými muzikami vyrazí od Labe před 17:45, půjde Kopečkem nahoru na Velké náměstí a dojde v 18 hodin před katedrálu Svatého Ducha, kde u příležitosti výročí bitvy a k uctění památky padlých bitvy zazvoní zvony katedrály Svatého Ducha.

V sobotu bude na Chlumu opět oblíbená velká bitevní ukázka? O čem bude ta letošní? Protože máte vždy připraveno nějaké konkrétní téma.
Ano, v tom pásmu, které už trvá téměř 30 let, se snažíme, aby každá ukázka měla svůj děj, připomínala nějaké události nebo významné historické osobnosti. Letos je to ve znamení pruského krále Viléma I., který se jako pruský panovník zúčastnil válečného tažení a účastnil se i bitvy u Hradce Králové. V 19. století to tedy nebylo úplně běžné, například rakouský císař ani saský král Johann I. se jich neúčastnili, saskému vojsku velel jeho syn Albert. Jen Vilém I. se zúčastnil válečných tažení a my ho rádi připomeneme v naší ukázce. Protože to byla velice významná politická osobnost, hrál vedoucí úlohu při sjednocování německých států, které potom bylo završeno roku 1871 vznikem německého císařství.

Jakub Schmidt a Radek Balcárek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Populární herec Václav Vydra bude také letos účastníkem bitvy?
Václav Vydra bude. Střihne si opět svoji roli velitele rakouského jezdectva knížete Windiskretze. Jsme moc rádi, že si oblíbil naše vzpomínkové akce a od kulatého výročí, kdy byl angažován poprvé, nevynechal ani jednou a pošesté se zúčastní bitvy na Chlumu. Srdečně všechny zvu, v sobotu je připravena kyvadlová autobusová doprava z terminálu hromadné dopravy a na bojišti budou záchytná parkoviště pro osobní vozy. Ale vyzývám i ke krásnému cyklovýletu, protože bojiště je vyhledávaným cílem cykloturistů.

Celý rozhovor s Radkem Balcárkem z Gardy města Hradce Králové si můžete poslechnout v našem audiarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související