Biologická léčba využívá obranyschopnost organismu k boji proti záludným onemocněním

13. srpen 2019

Co to vůbec biologická léčba je, na jakém principu funguje, ve kterých oblastech medicíny se využívá, ve kterých je nejefektivnější, jaké jsou její přednosti, negativní stránky, jaké musí mít pacient předpoklady, aby fungovala? A rozšiřuje se její využití?

Čtěte také

MUDr. Tomáš Soukup v naší radioporadně na téma: Biologická léčba revmatoidní artritidy a lupénkové artritidy.

Téměř tři čtvrtiny lidí přesně neví, co je biologická léčba - část veřejnosti si ji dokonce plete s užíváním rostlinných produktů nebo čínskou medicínou.

Je zde ale velká oblast onemocnění, jako je roztroušená skleróza, revmatoidní artritida, zánětlivá střevní onemocnění, psoriáza a mnoho dalších, kde má biologická léčba prokázaný efekt jak z hlediska kvality života, tak progresivity onemocnění.

Mezi revmatické nemoci, které je možné ovlivnit biologickou léčbou, patří zejména:
revmatoidní artritida
juvenilní idiopatická artritida
lupénka
Bechtěrevova nemoc
systémový lupus erythematodes

V současné době jsou již známy struktury na povrchu a uvnitř buněk. Biologická léčba se zaměřuje na právě ty molekuly a pochody, které zlepšuji či opravují schopnost sebeobrany organismu.

Čtěte také

Látky používané v biologické léčbě se nazývají modifikátory imunitní odpovědi. Většinou se jedná o látky, které si lidské tělo samo vyrábí. Pro účely cílené léčby nádorů a autoimunitních chorob jsou však tyto látky vyrobeny v laboratoři a tělu jsou dodávány.

Látky určené k biologické léčbě zde účinkují tak, že blokují signální molekuly či jejich receptory, takže omezují nežádoucí zánět a napravují chybnou imunitní reakci organismu podpořením správných procesů. Biologická léčba přichází ke slovu tehdy, kdy selhaly jiné přípravky. U takových pacientů dosahuje biologická léčba účinnosti až v 70 procentech případů.

Celou radioporadnu s MUDr. Tomášem Soukupem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související