Jak se zbavit přebytečných kilogramů? Při odpolední svačině a večeři se vyhněte sacharidům

10. leden 2018

MUDr. Tomáš Soukup v naší radioporadně. První krok ke správné výživě. Jak zkombinovat zdravé stravování a pohyb. Máme pro vás několik důležitých zásad. Skoncujte se sladkostmi, sladkým pitím a alkoholem. 

Důležitá je pravidelnost! Tedy jídlo pětkrát denně
Soustřeďte se na poslední dvě jídla dne = odpolední svačinu a večeři. Tam už se vyhněte sacharidům, tedy přílohám, pečivu a ovoci. Pečivo dopoledne ano (kvalitní kváskové), odpoledne už ne.

Pokud děláte změny v jídelníčku, se sportem počkejte klidně 14 dní až 3 týdny, než si tělo zvykne na nový režim. Až pak je vhodné začít se sportem. Ale pozvolna a spíš pro radost.

Jak udělat odpolední svačinu bez sacharidů?
Vhodný je například kefír, nízkotučný jogurt řeckého typu, vajíčka (vaječná omeleta), vývarové polévky, syrečky (ideální pro ženy), tuňák, šunka, uzený losos, tvarohová pomazánka bez pečiva, pouze se zeleninou, maximálně třeba s plátkem knäckebrotu

Strava bez sacharidů je základem zdravého jídelníčku

Pro ženy - 1 mléčný výrobek denně
Pokud by jedly víc, už by to mohlo redukci váhy blokovat.

Ženy, večeřte klidně dvakrát!
Máte rádi těstovinové rychlovky? Pokud chcete upravit váhu, k večeři se nehodí!

K první večeři (kolem 17. hodiny) může být vývarová nebo zeleninová krémová polévka (bez jíšky); ke druhé večeři bílkovina (maso, tofu, tempeh, ricotta, tvaroh, vajíčko, sojové maso, ryba) se zeleninou. Vhodná je i tepelně upravená zelenina, kysané zelí, listové saláty, naklíčená zelenina a podobně.

Strava bez sacharidů je základem zdravého jídelníčku

Muže nejvíc potěší flákota
Pro muže k večeři - plátek masa se zeleninou.
Maso měřte podle ruky. Porce pro muže: plátek masa velký zhruba jako otevřená dlaň i s prsty.
Porce pro ženu: plátek masa velký zhruba jako otevřená dlaň bez prstů!

K večeři jen bílou a zelenou zeleninu. Červenou (mrkev, řepa) už ne, jsou v ní sacharidy. Není problém potěšit muže zelenými fazolkami ovoněnými slaninou.

Potřebujete zlepšit náladu?
Dejte si: banány, mandarinky, ananas, slunečnicová semínka, sýr cottage, tofu (vhodné spíš pro ženy), krůtí maso.
To všechno jsou potraviny s vysokým obsahem aminokyseliny tryptofan, která působí proti depresím.

Strava bez sacharidů je základem zdravého jídelníčku

Na snídani si udělejte čas a dejte si vydatnou, klidně i včetně pečiva (kvalitního kváskového). K dopolední svačině kousek ovoce + mohou být oříšky (pro asi 90 kg muže 1 kus až 1 a půl kusu ovoce + 3 lžíce ořechů). Oběd normální, příloha aby se vešla zhruba do hrsti; odpolední svačina a večeře už bez sacharidů - tedy bez pečiva a bez příloh!

A na závěr doporučení nejdůležitější: začít se změnou jídelníčku se dá KDYKOLIV.

Jak se stravovat ve směnném provozu, kolik by toho měl sníst urostlý muž a kolik zhruba 75kilová žena a další doporučení si můžete poslechnout v našem audioarchívu.

autor: kud
Spustit audio

Související