Obezita je nenápadný zabiják. Ničí játra i ostatní orgány trávícího traktu

25. říjen 2018

doc. MUDr. Tomáš Soukup, PhD. z II. Interní Gastroenterologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové hostem naší radioporadny. Téma: obezita jako nenápadný zabiják. Ničí játra i ostatní orgány trávícího traktu.

Obezita vzniká ve chvíli, kdy člověk přijímá více energie, než kolik vydá. Nadbytečný příjem se odrazí v tom, že se nespotřebovaná energie v organismu hromadí ve formě tuku v tukových buňkách. Obezita je tedy definována jako zvýšené množství tukové tkáně, a tedy i zvýšená tělesná hmotnost.

Na vzniku obezity se podílí řada faktorů, nejčastěji je to kombinace životního stylu a genetických předpokladů. Lékaři ovšem zdůrazňují, že je na každém jedinci, nakolik svým životním stylem případné sklony k obezitě podpoří.

 Nadbytečné kilogramy u nás trápí čtvrtinu žen a pětinu mužů. I když už nyní existují které dokážou obezitu omezit, výzkum tukové tkáně stále pokračuje.

Vzhledem k tomu, že se na vzniku obezity podílí mnoho faktorů, z nichž podstatný je životní styl pacienta, musí být léčba komplexní - zahrnující jak léčbu těla, tak duše. Terapií obezity se zabývá obor obezitologie, v němž spolupracují interní lékaři, diabetologové, nutriční specialisté, chirurgové, gastroenterologové a v neposlední řadě také psychologové.

Snížení hmotnosti není prvotně estetickou záležitostí, redukce hmotnosti má pozitivní vliv na zlepšení řady dalších zdravotních komplikací, které obezita přináší.

obezita

Obezity se nelze rychle zbavit. Drastické diety slibující rychlý hmotností úbytek totiž lidé nedokáží držet delší čas. Když se navrátí ke své původní stravě, opět tloustnou. Rovněž organismus vystavený delšímu hladovění si na něj zvykne a přizpůsobí mu svůj metabolismus tak, aby co nejvíce šetřil vydávanou energii. Hubnutí se proto při podvýživě postupně zastaví.

Celou radioporadnu s doc. MUDr. Tomášem Soukupem, PhD. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související