Bedřich Smetana dostal k 200. narozeninám milý dárek. Celovečerní film Víta Mazánka Neslyším ničeho

14. červen 2024

Letos si připomínáme 200. výročí narození hudebního skladatele Bedřicha Smetany. K narozeninám dostal krásný dárek ve formě celovečerního filmu režiséra Víta Mazánka s názvem Neslyším ničeho. Životopisný snímek ale nečekejte. V ambiciózním díle se totiž střídají dobové obrazy se současnou YouTube scénou.

Kde se vzala myšlenka na natočení filmu, ve které si zahrají i YouTubeři a jaké jsou první dojmy z předpremiéry filmu na festivalu Smetanova Litomyšl? Nejen na to se režiséra filmu Víta Mazánka zeptala Lada Klokočníková.

„U tohoto filmu jsme se všichni náramně bavili,“ pochvaluje si výsledek svého štábu režisér Vít Mazánek. Snímek pojednává o režisérce Janě, která natáčí výpravný životopisný film o Bedřichu Smetanovi s velkorysým rozpočtem. V průběhu jeho výroby však odstoupí hlavní finanční partner a Jana musí řešit složitou situaci. A díky svým dětem proniká do kulturního trendu současnosti - Youtuberingu.

Čtěte také

„Chceme život Smetany přiblížit mladé generaci, proto jsme do hlavních rolí obsadili zpěvačku Martinu Pártlovou a youtubera Radiona Drozdova - Radyho. Čekalo je velké společné dobrodružství, které jim ve filmu zařídilo herecké eso, tedy Jaroslav Dušek,“ představuje hlavní protagonisty.

Příběh provází komické i vážné situace, které ukazují kontrast mezi kulturou 19. století, generací X a generací Z. Vedle filmu vzniká také seriál na YouTube, který má ambice vzdělávat školou povinné žáky. „Sami jsme zápasili se scénářem, abychom nenatočili nudný životopis. A youtubeři nás svým přístupem nadchli natolik, že školám jejich výukové pojetí rádi zpřístupníme.“

Celý rozhovor o filmu Neslyším ničeho si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.