„Azyloví“ koně mohou v Jízdárně Proruby v klidu dožít. Nejstaršímu Grifovi je 27 let

6. červen 2019

Už jste někdy byli u koně blíž než na deset metrů? Obdivujete tato ušlechtilá zvířata a říkáte si, jaké to asi je pohladit jejich hřívu nebo sednout do sedla? Udělejte si výlet do Jízdárny Proruby, kde můžete koně a péči o ně poznat blíže a také si užít spoustu zábavy. 

Děti i dospělí si mohou zkusit jízdu v sedle, naučit se koně ovládat, uzdit a sedlat ho, užít si víkendy s koňmi, dětské jezdecké kroužky a tábory či vyjížďky do terénu.

Stárneme spolu. Vytvořením místa pro setkávání seniorů a vysloužilých koní si plním sen

Slavnostní zahájení projektu Stárneme spolu

Co mají senioři a vysloužilí koně společného? Pro koho je tento projekt určen? Jak se získávají zvířata pro projekt Stárneme spolu? Jak náročná je péče o koně, kteří už mají svůj věk? Má to nějaká specifika?

Tohle všechno, včetně péče o koně seniory, zvládne drobná žena, paní Šárka Prouzová. 

Přivítá vás s úsměvem, stejně jako redaktorku Romanu Pacákovou, která Šárku Prouzovou zastihla uprostřed každodenní práce. Té je na takové farmě od rána do večera pořád dost. 

Tak aby dlouho nestála, paní Šárka jen svlékla montérky, pískla na psy a šlo se i s mikrofonem na pastviny, zkontrolovat koně seniory. 

Udělejte si výlet do Jízdárny Proruby, kde můžete koně a péči o ně poznat blíže a také si užít spoustu zábavy

Paní Šárka jich má v současné době osm. Některé si vzala na dožití i ve velmi zuboženém stavu. Tito "azyloví" koně v Jízdárně Proruby mohou v klidu dožít. Nejstaršímu Grifovi je 27 let. 

Mladých chovatelů koní je málo. Oproti tomu stoupá zájem o sportovní jezdectví

Koně - láska na celý život (ilustrační foto)

V České republice žije podle Ústřední evidence koní momentálně zhruba 90 tisíc těchto zvířat. To je třikrát víc, než před 30 lety. Zatímco dřív si lidé nejčastěji svého koně vychovali od hříběte, dnešní trend je spíš nákup dospělého zvířete ze zahraničí. Podle některých chovatelů také ubývá zájem lidí o práci u koní. Proč tomu tak je, to zajímalo reportérku Janu Házovou.

Šárka Prouzová chodí koně na pastviny kontrolovat a pokud je potřeba i přikrmovat několikrát denně. 

Ráno, když je vyvádí, obejde a prohlédne ohrady, večer je odvádí do stájí. Mezitím krmí ustájené koně a krávy, jezdí na nezbytné projížďky do terénu, trénuje, specializuje se na hipoterapii, věnuje se dětem v jezdeckých kroužcích, pro které několikrát ročně pořádá táborové pobyty u koní. 

Děti se učí zacházet nejen s koňmi, ale poznají život na farmě se všemi dalšími zvířaty, která tam jsou doma. Paní Šárka děti naučí, jak se dojí kráva, jak se dělá sýr, kefír nebo máslo, upeče jim domácí buchty, koláče nebo i chleba a stále má dobrou náladu. 

Udělejte si výlet do Jízdárny Proruby, kde můžete koně a péči o ně poznat blíže a také si užít spoustu zábavy

Jízdárna Proruby zajišťuje také různé akce pro veřejnost, kočárové vyjížďky, Hubertovy jízdy, pořádá závody.

Můžete se přijet podívat třeba na Vytrvalostní závody Proruby 2019 v sobotu 15.června. 

Čtěte takéJízdárna Proruby

Už v sedm hodin ráno začnou soutěže pro děti a dospělé hobby i oficiální národní soutěže a zároveň se bude konat Oblastní mistrovství Královéhradeckého kraje pro juniory a seniory. 

Závodit budou různá plemena koníků-pony, hafling, český teplokrevník, shagya arab, plnokrevní arabi a jiné.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.