Autoškoly hlásí nárůst počtu zájemců o řidičské průkazy. Prodlužují se čekací doby i délka kurzů

23. srpen 2024

V Královéhradeckém kraji se od začátku letošního roku výrazně zvýšil zájem o kurzy řízení v autoškolách. Některé z nich zaznamenaly až 70 procentní nárůst počtu zájemců. Čím si to provozovatelé vysvětlují a jak nápor zvládají? To zjišťovala reportérka Natálie Poláková.

Vyšší zájem pociťují hlavně větší autoškoly ve větších městech, zejména v tom krajském. Nejvyšší nápor byl podle nich v jarních měsících, kdy se zájem zvedl o desítky procent. Například autoškola hradeckého dopravního podniku dostala skoro o 80 procent přihlášek víc, než je běžné. Teď v létě tato vlna doznívá a zájemců ubylo. Přesto jich je ale více než loni.

Čtěte také

Provozovatelé, které jsem oslovila, si zvýšený zájem vysvětlují jednoznačně novelou zákona o silničním provozu, která začala platit na začátku roku. Podle ní mohou řidičský průkaz nově získat také sedmnáctiletí řidiči. Usednout za volant pak můžou pouze pod dohledem dospělého mentora, který je zaregistrovaný do karty řidiče. Právě o tuhle novinku je podle lektorů a vedoucích autoškol zájem.

Jak se autoškoly s přílivem mladších uchazečů vypořádávají?
Přijímají je stejně jako starší uchazeče, bez rozdílu, nicméně jsou samozřejmě omezené kapacitou. Někde se tedy v poslední době prodloužily čekací doby. Například v Jičíně uchazeči v jedné z autoškol čekají na zahájení kurzu až 3 měsíce od podání přihlášky.

V Hradci Králové je zase autoškola, která má momentálně plno na půl roku dopředu, upozorňuje na to přímo na svých webových stránkách. Podle jejího provozovatele byla ale čekací lhůta delší už v předchozích letech.

Čtěte také

Podle Petra Webera z autoškoly Dopravního podniku v Hradci Králové jarní nápor ovlivnil také délku výcviku v autoškole. „Promítlo se to v tom, že jsme nestíhali. Protože víc učitelů nenaberete a z jednoho auta dvě také neuděláte. Normálně to stíháme za 2 či 2,5 měsíce, ale tam se nám to protáhlo podstatně déle.“

Mluvila jsem ale také s vedoucími autoškol, kteří potvrdili, že vyšší zájem zaznamenali, ale čekací doby nebo průběh kurzů to podle nich výrazně neovlivnilo.

Předpokládají vedoucí autoškol, že bude vyšší zájem nadále přetrvávat?
Ti, které jsou oslovila, očekávají, že by se situace mohla vrátit do normálu po roce od zavedení nového systému pro nezletilé řidiče, tedy zhruba na začátku nového roku. Předpokládají, že se čísla srovnají. A v budoucnu by podle nich mohlo být dokonce víc sedmnáctiletých uchazečů než těch plnoletých.

Spustit audio

Související