Architekt + matematický inženýr + politolog = pivovar Ovipistán v Ledcích. Je to pivo pozpátku!
V seriálu Srdce kraje představujeme ve spolupráci s Regionální Agrární komorou Královéhradeckého kraje pivovar Ovipistán se sídlem v Ledcích na Rychnovsku. Ovipistán - zkuste číst pozpátku! Pivovar provozují tři spolužáci ze střední školy: Viktor Johanis, Pavel Karásek a Michal Marek. Ještě předtím ale založili recesistickou republiku Ovipistán.
A jak vysvětluje název jeden z majitelů Viktor Johanis? „Je to vlastně pivo pozpátku a -istán znamená ve staroperštině: kde je dobře... kde je doma. Až po letech jsme zjistili, že když na konci vyměníte D za písmeno N, pozpátku se to čte jako: dát si pivo.“
První pivo vařili v hrnci
Název Ovipistán pak spolužáci použili pro svou firmu. Rádi si totiž dali pivo, ale často komentovali jeho kvalitu. Až jim někdo řekl, ať si ho tedy uvaří sami a oni to opravdu zkusili.
První várku uvařili doma v hrnci. Vydařila se, pivo chutnalo i známým, o další várky byl zájem, a tak vznikl nápad zkusit vybudovat pivovar.
Architekt + matematický inženýr + politolog = pivovar
Čtěte také
Když se tři spolužáci ze střední školy rozhodli, že opravdu budou vařit pivo, opustili svá původní zaměstnání a koupili bývalou hospodu v Ledcích na Rychnovsku. Tam, kde býval taneční sál, je v současné době varna, takže už se tam netančí. Místní ale můžou přijít pár dní v týdnu posedět do výčepu, na což si docela dobře zvykli a nové majitele přijali přátelsky.
Pivovar Ovipistán se zaměřuje především na hořká spodně kvašená piva. Zpracovává český chmel, ale testuje i zahraniční. Ten dodává pivu ovocný, někdy až citrusový nádech.
Dá se v současné době uživit výrobou piva?
Samotná vesnická hospoda by ale k uživení nebyla. Pivovar proto rozváží pivo po celé republice.
„Zatím se daří, Češi mají pivo rádi a chodí na něj. Za tři roky, co jsme na trhu, se nám daří získávat klienty,“ říká Viktor Johanis.
Ochutnávky jsou povinné
Čtěte také
Kontrola kvality musí být, ale u piva je to jiné než u vína. Víno degustátoři můžou poválet na jazyku a vyplivnout, kdežto pivem je potřeba naplnit celá ústa, aby se naplnily i chuťové pohárky a pak se musí spolknout, aby se prověřila kvalita.
Stačí se napít ze zhruba jedné deci piva. Spolumajitelé se proto vždycky musí předem dohodnout, kdo ten den bude řídit domů.
Projekt Srdce kraje je nejrozsáhlejším internetovým katalogem Královéhradeckých potravinářů, který spadá pod Regionální agrární komoru Královéhradeckého kraje.
Související
-
V každé kapce oleje kus Českého ráje. Fabio produkt, rodinná firma na Jičínsku s dlouholetou tradicí
Řepkový, slunečnicový nebo lněný olej, ovocné náplně, džemy a sirupy, ale i výrobky pro krmivářské směsi. Společnost Fabio s.r.o. je akčním regionálním výrobcem.
-
Kousek Itálie v jednom kornoutku na Rychnovsku. V Borohrádku vyrábí přes 300 druhů úžasné zmrzliny
V seriálu Srdce kraje představujeme firmu Giroma Gelato z Borohrádku na Rychnovsku. Zmrzlinu vyrábí už přes 10 let. Aktuálně ve dvou: Dana Gromannová a Vladimír Udržal.
-
Miroslav Frydrych se věnuje ovocnářství od roku 1992. Ale jeho nejoblíbenějším ovocem je „uzený“!
Představujeme firmu z Petroviček na Jičínsku Ovoce Frydrych. Jde o rodinnou tradici, první jabloně sázel dědeček Miroslava Frydrycha, který hospodaří na 18 hektarech půdy.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Papež by nechtěl, aby jeho nástupce zapomněl na chudé. Favorit je z Filipín, tvrdí církevní expert
-
Kdo bude novým papežem? Mluví se o 12 možných kandidátech, jeden z nich se narodil na Litoměřicku
-
Papež František zemřel kvůli mozkové mrtvici. Náklady na pohřeb uhradí neznámý dárce
-
Po smrti papeže: František chtěl poslední odpočinek mimo zdi Vatikánu. Konkláve bude bez české účasti