Archeologům na Rychnovsku pomáhají dvě kolegyně z Kyjeva, které do Čech utekly před válkou

24. duben 2022 07:51

Na rychnovských archeologických nalezištích pracují odborníci z Ukrajiny. Hned po příjezdu se dvě odbornice díky místnímu muzeu zapojily do práce na archeologickém nalezišti v Litohradech. Tam se nedávno podařilo najít unikátní předměty z poloviny 15. století. 

Vedoucí archeoložka Muzea a galerie Orlických hor Martina Beková právě na jednom z archeologických nalezišť nedaleko Rychnova nad Kněžnou rozděluje práci svým kolegyním z Ukrajiny.

Čtěte také

Jednou z nich je specialistka na středověk Larisa z Kyjevského archeologického institutu.

Za možnost pokračovat u nás ve svém oboru je vděčná. Zároveň má obavy o archeologické sbírky a naleziště přímo na Ukrajině.

Vypráví o tom, jak její kolegové z Kyjeva a Charkova na začátku bombardování odnášeli cenné předměty do sklepů. Co se s nimi stalo a kolik se jich dochová, o tom prý nemá žádné zprávy.

Na rychnovských archeologických nalezištích pracují odborníci z Ukrajiny

Víc než archeologická naleziště na Ukrajině se paní Larisa obává ztráty architektonického dědictví v Černihivě, konkrétně jde o komplex církevních památek z 11. století. „Také tam padaly bomby.“

Čtěte také

Paní Larisa v jedné ze svých prací zmiňovala například staré pohřebiště v Mariupolu. To bude podle ní úplně ztracené. Jde prý o archeologicky velmi významné místo na obchodní cestě, které bylo klíčové v každé době. To samé platí i o městě Cherson.

Larisa se po skončení války chce co nejdřív vrátit domů. Prozatím našla se svou dcerou útočiště přímo v domácnosti Martiny Bekové. „Ano. archeolog všude bratra má. Takže my jsme samozřejmě chtěli pomoci těm nešťastníkům na Ukrajině, kteří ztrácí své domovy a je potřeba tu situaci momentálně nějak vyřešit.“

Obě teď na archeologických nalezištích pracují jako dobrovolnice. Místní muzeum se jim ale snaží zajistit podmínky, aby mohly legálně pracovat.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související