Objev gotických kamen v Litohradech. Nečekaný a unikátní nález svého druhu ve východních Čechách

9. duben 2022 08:20

Rychnovští archeologové našli v malé obci Litohrady pozůstatky pozdně gotických kachlových kamen z konce 15. století. Na místě nálezu něco takového neočekávali, kamna jsou navíc tak zachovalá, že jde o jeden z nejvýznamnějších nalezených předmětů tohoto typu ve východních Čechách. 

Čtěte také

„Tady stál statek a našli jsme zde opravdu luxusní, pozdně gotická kamna v celém jejich půdorysu, což je ve východních Čechách naprostý unikát. Protože jednotlivé kachle se najdou, ale abychom měli přesný rozměr kamen i místo, kde stály, tak to se povede opravdu málokdy," říká Martina Beková, vedoucí Archeologického oddělení Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou.

A právě odkrývá plachtu. „Počasí nám teď úplně nepřeje, takže musíme vždy část výzkumu překrýt plachtou. Teď pohlížíme přímo do útrob oněch kamen. Výzkum ještě zdaleka není ukončen, ale jejich půdorys už naprosto jednoznačně vidíme. Ostatně je v zemi docela slušně vypálený."

Dá se z nálezu usoudit, jak to tady dříve vypadalo? „Mysleli jsme si, že něco takového tady vůbec najít nemůžeme. Litohrady jsou drobná vesnička a přitom jsme našli opravdu luxusně provedená, pozdně gotická kachlová kamna s figurálními kachlemi, které patří do nějakého měšťanského, případně hradního prostředí. Rozhodně jsme je tady nečekali."

Čtěte také

„Pravděpodobně jsme se tu potkali s nějakým dvorcem významné osoby, o němž bohužel zatím nemáme žádné písemné zprávy. A může to i souviset s klášterem v Solnici, který zanikl. Podobné kachle máme i odtamtud."

Vešli jsme do buňky, která vždy stojí na každém archeologickém pracovišti. A díváme se na úžasné nálezy. „Kachle jsou opravdu luxusní, máme na nich postavu zbrojnoše se štítem. Vidíme, že má na hlavě helmu zdobenou nějakým perem. A tady tento motiv, to jsou Svatopetrské klíče," říká Martina Beková.

Archeologické práce skončí na tomto místě v Litohradech na Rychnovsku během několika dní. Nalezené předměty půjdou do specializovaných laboratoří na další zpracování.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související