Alzheimerova choroba je strašákem tohoto století. Důležitá je včasná diagnostika a trénink paměti

20. září 2021

Počet lidí postižených neurodegenerativním onemocněním mozku přibývá, většinou jde o seniory nad 65 let. Momentálně se počet lidí s demencí, která je často způsobená právě Alzheimerem, odhaduje ve světě na 38 milionů a podle odborníků se do roku 2050 tohle číslo ztrojnásobí. Lék se snaží najít vědci z celého světa. 

Čtěte také

Bc. Silvie Pecharová, vedoucí denního stacionáře pro seniory Centra sociální pomoci a služeb pracoviště Domovinka, konzultantka péče o osoby s alzheimerovou chorobou, hovoří v naší radioporadně na téma: Dny paměti a Alzheimerova choroba. Důležitá je včasná diagnostika a trénink paměti.

Současná medicína nemoc léčit nedokáže, umí jen zpomalit její postup. Přitom účinný lék na Alzheimerovu chorobu hledají tisíce vědců po celém světě.

Cesta k účinnému léku je ale dlouhá, možná desítky let. Do té doby je asi nejúčinnější obranou prevence. Alzheimerově chorobě je totiž možné předcházet, a to pravidelným pohybem a správnou stravou. Ryby, ovoce, zelenina a další jídla bohatá na vitamíny totiž podle lékařů mozek před stárnutím chrání, nekvalitní potraviny mají efekt opačný.

Silvie Pecharová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Okolo čtyřicátého roku života nastává poslední šance, kdy můžeme svůj mozek ochránit před postupným úpadkem. Nejlepší věc, kterou můžete udělat, je učit se i v dospělosti cizí jazyk nebo začít hrát na nějaký hudební nástroj.

Čtěte také

Mozek potřebuje stále nové podněty a vjemy. A zejména kreativní činnosti jsou pro mozek velmi přínosné. Můžeme se tedy učit třeba malovat či kreslit, zkoušet různé manuální činnosti. S každým novým impulsem se nám v mozku otvírají další spoje mezi neurony. A to je právě důležité, abychom měli v mozku co nejvíce aktivních spojení.

Je třeba činnosti střídat, mít nové podněty a sociální kontakty. Důležitá je tvořivá činnost. Když se člověk zavře sám doma a bude jen luštit křížovky, tak to za chvíli přestane fungovat. Protože mozek si na to zvykne, bude mít projetou mozkovou dálnici a kolem pusto. Když pak nastane nějaký problém na dálnici, bude tam havárie, nebudeme mít trasu pro objížďku, kudy to objet.

Celou radioporadnu s Bc. Silvií Pecharovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související