Afriku všemi smysly zažijete uprostřed východních Čech v unikátním Safari Parku Dvůr Králové

8. červen 2024 08:21

Blíží se prázdniny a čas dovolených, mohlo by vás tedy zajímat, co je nového v Safari Parku Dvůr Králové. Dnešní reportáž doprovodí sice hlasy rozličných ptáků, ale my se tentokrát poohlédneme po zvířecích sochách, které safari zdobí. A přidáme i pozvánku na večerní safari, protože ta k létu neodmyslitelně patří. 

Čtěte také

Začneme v části Západní Kapsko, kterému doslova vévodí velká socha nosorožčí mámy s mládětem. Zavedou nás k nim mluvčí dvorského safari parku Michal Šťastný a redaktorka Dana Voňková.

Safari Park Dvůr Králové má nové netradiční nosorožce. Samici s mládětem v nadživotní velikosti vytvořil výtvarník Mosess Were z odpadních plechů v Nairobi. V budoucnu ozdobí areál dalších 14 menších plastik.

Nosorožčí mámu s mládětem najdou návštěvníci na louce u vinice ve West Campu poblíž expozice tučňáků brýlových, v sousedství plameňáků, hyen skvrnitých a dalších zvířat.

Autor plastik připravuje se svými spolupracovníky i dalších 14 menších soch, které budou představovat například luskouny, supy, perličky nebo lva. Cílem projektu je představit Afriku všemi smysly.

Svět zná ale i jinou sochu nosorožce

V New Yorku byla na jaře 2018 odhalena největší nosorožčí socha na světě.

Čtěte také

Zobrazuje Sudána, Nájin a Fatu, tedy tři poslední nosorožce tuponosé (jinak také bílé) severní na světě, které Safari Park Dvůr Králové poslal v roce 2009 do rezervace Ol Pejeta v Keni.

Autoři, australští umělci Gillie a Marc Schattnerovi, tak chtěli upozornit na kritickou situaci nosorožců ve volné přírodě a na nutnost omezit poptávku po rohovině.

Skulptura dostala název „The Last Three“ (Poslední tři) a byla vztyčena na náměstí Astor Place v New Yorku. Sousoší opatřené tabulemi s textem o vymírání nosorožců v důsledku poptávky po rohovině, je tak na očích všech, kteří procházejí tímto velkoměstem.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související