Model Sudána, posledního samce severního bílého nosorožce na světě, doputoval z Čech do Keni

1. duben 2023 07:43

Národní muzeum v Praze vystavuje kostru posledního samce severního bílého nosorožce na světě Sudána. Před časem tam byl k vidění i velký model tohoto zvířete - odborně dermoplastický preparát, který po Sudánově smrti v roce 2018 nechal vytvořit a do Keni převést dvorský safari park. Legendární zvíře prožilo posledních 9 let v keňské rezervaci Ol Pejeta, předešlých 30 let v dnešním safari parku. 

Převoz preparátu do Nairobi organizoval vedoucí oddělení komunikace Jan Stejskal. O podrobnosti transportu se podělil s redaktorkou Danou Voňkovou.

Ze Sudánu do Československa přivezl nosorožce severního bílého Sudána ing. Josef Vágner po odchytu ve volné přírodě v září 1975. V dnešním Safari Parku Dvůr Králové nosorožec prožil přes 30 let svého života a stal se tam otcem dvou samiček Nabiré a Nájin.

Čtěte také

V roce 2009 se Sudán vrátil do Afriky. 9 let žil v rezervaci Ol Pejeta Conservancy v Keni spolu se svou dcerou Nájin a vnučkou Fatu. O jejich bezpečí pečovala speciální ochranka. Cílem návratu těchto zvířat do Afriky byla poslední snaha o přirozené rozmnožení poddruhu, který byl na pokraji vyhynutí.

V pozdějším věku měl Sudán značné zdravotní problémy, které vedly k degenerativním změnám svalstva i kostí, na kůži měl rozsáhlé léze. Poslední měsíce svého života byl pod neustálým veterinárním dohledem. V roce 2017 se mu v noze navíc objevila infekce a ta postupně jeho stav zhoršovala. Veterináři proto 19. března 2018 rozhodli o jeho utracení. Sudánovi bylo 45 let.

Záchrana poddruhu nosorožce severního bílého je tak možná už jen pokusem o umělou reprodukci. Na světě žijí ještě dvě samice (Sudánova dcera a vnučka) a vědci mají naštěstí k dispozici i vzorky Sudánova spermatu.

Čtěte také

K uctění Sudánovy památky se v Keni 1. dubna 2018 odehrála ceremonie, které se zúčastnilo několik zástupců keňských úřadů a pracovníci rezervace včetně strážců. Sudánovi tam byla při té příležitosti odhalena pamětní deska.

Čtyři dny před Sudánovou smrtí, 15. března 2018, byla v New Yorku odhalena socha s názvem „Poslední tři“, která zobrazovala tehdy poslední tří žijící severní bílé nosorožce, Sudána, Nájin a Fatu.

Ve Dvoře Králové nad Labem na kruhovém objezdu u oční školy připomíná Sudána od 16. července 2019 socha kameníka Jana Brože a uměleckého kováře Pavla Vágnera, vnuka Josefa Vágnera.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související