80. narozeniny a 60 let na hudební scéně oslavil saxofonista, klarinetista a dirigent Felix Slováček

1. červen 2023

O narozeninovém koncertě a také o přátelstvích, na která se nezapomíná, si se skvělým muzikantem Felixem Slováčkem povídala Lada Klokočníková.

Felix Slováček, vlastním jménem Antonín, absolvoval kroměřížskou konzervatoř a Janáčkovu akademii muzických umění v Brně. Na české hudební scéně představuje špičku mezi hráči na klarinet a saxofon. Do jeho stálého repertoáru patří díla jak z oblasti klasické hudby, tak i jazzu a popu a jako sólový hráč získal mnoho cen na mezinárodních soutěžích.

Svoji hudební mnohostrannost vždy prokazoval také jako skladatel a od roku 1983 jako šéfdirigent Big Bandu Felixe Slováčka.

Čtěte také

Felix byl členem mnoha orchestrů (Orchestr Karla Vlacha) a vystupoval s řadou dalších (Big Band Gustava Broma, RIAS Radio Big Band, Big Band Radio Copenhagen, WDR Big Band Köln atd.). Pravidelně se objevoval také v programech Karla Gotta.

Jako interpret vážné hudby vystupoval s mnohými známými hudebními tělesy v Čechách i v zahraničí - spolupracoval např. s European Community Chamber Orchestra, slovenskou filharmonií, drážďanskou filharmonií, symfonickým orchestrem hesenského rozhlasu a jinými.

Na svém kontě má více než 500 nahraných titulů a téměř 2 miliony prodaných zvukových nosičů.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Felixem Slováčkem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související