300 let od příjezdu benátské opery do českých zemí letos připomíná barokní festival Theatrum Kuks

16. srpen 2024

Teď spolu navštívíme Kuks, jedinečné a magické místo Královéhradeckého kraje, které že sebe tajemno do dáli vyzařuje. Navíc je tohle kouzlo pravidelně vždy ke konci prázdnin umocněno Festivalem barokního divadla, opery a hudby Theatrum Kuks. Protože se jeho už 23. ročník uskuteční od 21. do 25. srpna, je nejvyšší čas vás všechny pozvat. 

V rozhlasovém studiu vítám ředitelku Festivalu barokního divadla, opery a hudby Theatrum Kuks Kateřinou Bohadlovou. Také na vás magie Kuksu stále působí? I když jste tam už roky jako doma, řekl bych.
Ano, je to skoro 20 let, ale pořád tam to okouzlení je, ono tam vyzařuje.

Kateřina Bohadlová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak vy jste se na Kuksu ocitla? Asi za to vděčíte hlavně rodičům, protože váš tatínek, muzikolog Stanislav Bohadlo, si Kuks oblíbil už před lety.
Táta někdy kolem roku 2000 objevil pro sebe tohle místo tím, že si tam rodiče pořídili chaloupku. A v roce 2002 pak založil nultý ročník festivalu Theatrum Kuks, který nám pak po 15 letech úspěšně předal. On tedy tu káru táhne dál s námi jako hudební dramaturg a jsme za to moc rádi. On nás Kuksem opravdu doslova infikoval a pak se už toho vlastně nejde zbavit. To je prostě virus. Ovšem takový krásný a zdravý.

Letos tentokrát nabízíme více jak 40 bodů festivalového programu. Je to sice fofr, ale já si to užívám. Je to prostě jízda.
Kateřina Bohadlová, ředitelka Festivalu barokního divadla, opery a hudby Theatrum Kuks

On vás tedy infikoval svojí láskou ke Kuksu a v uvozovkách krásnou praštěností barokem, je to tak?
Infikoval nás kreativitou a uměním dívat se kolem sebe a nějak to vstřebávat. Na všech, kteří jsme se na Kuksu tenkrát na začátku milénia ocitli, to zanechalo stopy. Pak jsme paralelně s festivalem založili divadlo Geisslers Hofcomoedianten, které má dnes už domovskou scénu v Divadle VILA Štvanice v Praze. A festival nadále pokračoval. Geissleři jsou dodnes takovou páteří jeho divadelní dramaturgie. Letos tentokrát nabízíme více jak 40 bodů festivalového programu a divadlo není jen tím jediným žánrem.

Čtěte také

Když odbočíme malinko od Theatrum Kuks, tak za čím vším vlastně váš táta na Kuksu stojí?
Vezmu to rychle, protože je toho opravdu hodně. Festival Theatrum Kuks, Rentzovo muzeum barokního tisku, v podstatě jediné na světě, unikátní sbírka přímo na nábřeží Labe, a potom Komedienhaus, jakási replika Šporkova divadla z roku 1702. To je stodola, která nestojí přímo na místě, kde bylo původní divadlo. To bylo přímo u hostince U Zlatého slunce, který je tam dodnes, stodola je kousíček vedle. Tam vznikl nejdříve Komedienhaus jakožto divadlo a domovská scéna Geisslerů během jejich letních rezidencí, dalo by se říci. A v roce 2020 se ještě tento prostor proměnil v Galerii loutek Jiřího Nachlingera, kde máme k dispozici 50 řezaných marionet, inspirovaných sochami Matyáše Bernarda Brauna. Takže se to celé na Kuksu propojuje, je tam tato symbióza.

Hlavní téma je alchymie, které se prolíná celým programem ve všech dnech v tom nejširším slova smyslu. V Kuksu to začíná vřít a bublat.
Kateřina Bohadlová, ředitelka Festivalu barokního divadla, opery a hudby Theatrum Kuks

A navazuje na tradici, protože v dobách hraběte Šporka byl Kuks doslova evropským uměleckým centrem.
Je to tak. A my se o to snažíme aspoň v těch pěti festivalových dnech, abychom propojili a přemostili baroko se současností. Protože neděláme jen čistě barokní autentickou interpretaci tak, jak se domníváme, že to bylo, ale snažíme se, aby tam byla určitá kontinuita, pokračování, inspirace a další nová současná umělecká díla.

Čtěte také

Prý je letos hlavním tématem festivalu alchymie?
Je to zase klasicky pět dní od středy do neděle a hlavní téma je opravdu alchymie, které se bude prolínat celým programem ve všech dnech v tom nejširším slova smyslu. Protože i třeba opera, dalo by se říci, je svým způsobem alchymie. Když vznikala, tak spojila dohromady něco naprosto neslučitelného, divadlo, tanec, gestikulaci a hudbu i zpěv. Dali to vše do takové zvláštní perspektivní scény a vzniklo naprosto úchvatné dílo, nad kterým mnozí určitě kroutili hlavou a jiným se líbilo, nicméně přetrvalo. A my právě zrovna operu budeme letos připomínat, protože je to přesně 300 let od příjezdu italské, přímo benátské opery do českých zemí. A ta cesta nevedla nikudy jinudy než právě přes Kuks. Takže návštěvníci a hosté hraběte Šporka v lázních Kuks viděli u nás barokní benátskou operu úplně první.

Čtěte také

Připomínáme si tedy 300. výročí prvního uvedení italské opery v českých zemích. To bylo v srpnu 1724, kdy přijela do Kuksu na pozvání hraběte Šporka operní společnost z italských Benátek a hudebníci z okruhu Antonia Vivaldiho. Společně tenkrát zahráli s velkým úspěchem operu Antonia Bioniho Zuřivý Roland.
A my, abychom připomněli toto dílo, které se bohužel nedochovalo, pouze předehra, tak my chtěli dílo Antonia Bioniho připomenout trošku více. Protože byl úplně první. Tak jsme uspořádali italsko-českou rezidenci, tak trošku symbolicky ty Italy zase příští týden do Kuksu přivezeme, aby tři italští sólisté z Conservatorio di Musica Benedetto Marcello, z hudební konzervatoře v Benátkách, nazkoušeli s českými muzikanty Bioniho dílo. Tento koncert bude možné zhlédnout v sobotu večer v lapidáriu v Kuksu. A bude to alchymie. Zároveň z Itálie přijede ještě Luca Cerati, lektor komedie dell'arte, který povede workshop Masterclass komedie dell'arte už od pondělí. A v Kuksu už jsou čtyři tanečnice z Izraele, které zkouší svoji taneční performanci, kterou také uvedou na festivalu. Takže v Kuksu to začíná vřít a bublat.

Každý den od středy do neděle bude divadlo nebo koncert, program je hodně nabitý.
Vše si můžete dohledat na našich webových stránkách theatrum-kuks.cz. A program bude k dostání i přímo na festivalu, až k nám přijedete.

Čtěte také

Atmosféra během festivalu tedy vypadá tak, že Kuks od rána do večera žije na různých místech hudbou, divadlem, zní operní árie.
Dá se to tak říct. Snažíme se, aby se program pro veřejnost nekřížil, aby návštěvník mohl zhlédnout úplně vše. Nicméně workshopy a rezidence budou paralelně zkoušet v uzavřených prostorách a potom se na závěr představí veřejnosti. Snažíme se pomyslně spojit areál Kuksu tak, jak to zamýšlel hrabě Špork. Tedy obec i hospital, oba břehy Labe se propojí v jeden celek.

A v neděli bude už tradiční a krásný výlet autobusem.
Jedeme na výlet, letos opět autobusem. Podíváme se do okolí Kuksu, směr Jaroměř, navštívíme například zámek Hoříněves, který zřejmě projektoval přímo slavný Santini. Objekt je v soukromém vlastnictví, tedy není možné ho běžně navštívit. Ale v neděli bude možné se za doprovodu majitelů zúčastnit komentované prohlídky, takže to bude unikátní příležitost. Pak navštívíme třeba kostel v Žíželevsi. Návštěvníci budou mít možnost zažít i koncert. To znamená, je to výlet s přidanou hodnotou. Sraz je v jednu hodinu na parkovišti v Kuksu a kdo chce, může jet autobusem. Ale dobré je si místo rezervovat předem, abychom se všichni vešli. Ovšem návštěvníci mohou jet také po vlastní ose. Můžou si vybrat, co navštíví. Třeba jen jedno místo, nebo všechna.

První zastavení je kostel svatého Václava na vrchu Chloumek u Habřiny, pak Hoříněves, Žíželeves.
A pak jedeme přímo do Dubence, také nedaleko Kuksu, kde je krásný kostel. Tam proběhne koncert. A pak vás zase všechny vrátíme zpátky do Kuksu. A kdybyste chtěli, můžete jet ještě do Dvora Králové nad Labem na zakončení festivalu, které již tradičně provedou Geisslers Hofcomoedianten, a sice svoji derniérou inscenace Magdalena lascivní a kajícná. Takže úplně naposledy. Je to sice fofr, ale já si to užívám. Je to prostě jízda.

Kateřina Bohadlová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Takže na tuhle jízdu všechny zveme příští týden od středy do neděle na Kuks. Letos už 23. ročník krásného festivalu Theatrum Kuks opět plný baroka. Ve znamení alchymie a opery. Kateřina Bohadlová, ředitelka festivalu, byla naším hostem. Ať se to všechno povede.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.