30 let čekání na nový stadion končí, obnova lesního divadla a mláďata servalů. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Fotbalisté Hradce Králové by měli 5. srpna vyběhnout k prvoligovému zápasu na novém stadionu, který se plánoval desítky let. Multifunkční sportovní areál za tři čtvrtě miliardy korun konečně stojí a je téměř jisté, že bude připraven přivítat příznivce na prvním domácím utkání prvoligového týmu v nové sezoně.

S generálním manažerem klubu Richardem Juklem se na novém stadionu sešel redaktor Tomáš Borovec. Před pár týdny největší polemiku u fanoušků vyvolalo opláštění stadionu. To bylo v původním představení bílé, teď je šedé. „Kdo vyvolal tuto v uvozovkách hysterii, jestli je to bílé nebo šedé, tak za mne je to nesoudný člověk. Protože původně jsem si myslel, že v té ceně jsem ani nepředpokládal, že tady opláštění bude. Teď tady je a my už hodnotíme guláš, který není zahuštěný a osolený.“

Čtěte také

Městské lesy Hradec Králové společně s magistrátem chystají oživení areálu někdejšího lesního divadla. Nová scéna by měla stát v místech původního lesního divadla z dob první republiky, které na krátkou dobu fungovalo i v sedmdesátých letech minulého století.

„Jsou nějaké historické dokumenty a v těch knihách je to uvedeno jako jedna z věcí, co tady bývala. Ovšem Hradečáci o tom neví a my jim to řekneme,“ říká ředitel Městských lesů Milan Zerzán. Zatím není jasné, kolik bude obnova divadla stát, bude potřeba opravit betonové základy, umístit lavičky a vystavět nové pódium. A na něm si město do budoucna představuje třeba i něco podobného jako prestižní a populární letní Shakespearovské slavnosti v Praze.

Čtěte také

Safari Park Dvůr Králové má nové servaly. Dvě mláďata s matkou najdete ve venkovním výběhu naproti hlavnímu vchodu. Zvídaví a chundelatí dvouměsíční potomci Roxany a Doga jsou samečkové a právě matka rozhoduje o tom, kdy je vhodný čas na dovádění pod širým nebem.

Serval stepní, nebo jen serval, je africká kočkovitá šelma. Řadí se mezi malé kočky a vyznačuje se žlutavým, černě skvrnitým kožichem a štíhlým tělem. Loví především malé hlodavce a ptáky. Serval je spřízněn s karakalem a kočkou zlatou. Rodové jméno v řečtině znamená „úžasně mrštný“. Má velké zakulacené uši a vysoké nohy, které mu umožňují lehce se pohybovat ve vysoké trávě.

autor: baj
Spustit audio

Související