130 000 litrů vody v našem největším sladkovodním akváriu v Hradci Králové váží jako 40 slonic

20. červenec 2021

Příjemné prázdninové odpoledne můžete prožít v Hradci Králové, kde najdete tropické vody Jižní a Střední Ameriky s veškerým tropickým životem. Jde o obří akvárium, které je se svými 130 000 litry vody největším sladkovodním akváriem u nás. Už v roce 1998 ho vybudoval David Šmeral.

Jste stále největší sladkovodní akvárium v republice?
Popravdě řečeno, nejsem úplně přítel počítačů, takže tyto informace podrobně nesleduji. Ale v roce 1898, když jsme 15. září otvírali, tak jsme byli s 130 000 litry vody, což zhruba váha 40 sloních samic, jednoznačně největší u nás a pravděpodobně i v Evropě. Také jsme se stali prvním veřejným sladkovodní akváriem ve střední a východní Evropě. A to už nám nikdo nevezme. A zatím nám to žádné zemětřesení nezbořilo.

David Šmeral ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak jste ale zvládli koronavirovou dobu? Obří akvárium vyžaduje denně elektrickou energii, vytápění i světlo. A vy jste museli vydržet rok bez návštěvníků.
Byl to opravdu pozoruhodný, dramatický a naprosto nečekaný rok. 23 let máte otevřeno a najednou, ze dne na den, nastane něco, s čím absolutně nemůžete počítat. My jsme bohužel interiérový provoz, takže jsme zavřeli mezi prvními a poslední zase otvírali. Takže si umíte představit, jak to vypadalo. 90 procent našeho personálu jsou brigádníci, na které jsme nedostali žádné dotace. Přišel nám nedoplatek za elektřinu, plyn a vodu, takže nastaly naprosto šílené situace, protože my v chodu tohoto zařízení, unikátního obřího akvária v Hradci Králové, prostě neušetříme ani korunu. Rybičkám neošidíte teplotu vody, 24 hodin denně běží taková fabrika, všechno musí běhat jak hodinky.

Posadíte se a vydržíte dlouho do nádrže koukat. Rovná vám to nervovou soustavu, protože vidíte nádherné, perfektně zbarvené výplody přírody.
David Šmeral, majitel Obřího akvária v Hradci Králové

Údržba obřího akvária je doslova alchymie.
Musíme vyrábět například měkkou vodu pro rostliny. A když něco z toho všeho ošidíte, tak to okamžitě začne kolabovat. Všechno jsme to shrnuli do jedné věty, která je taková možná úsměvná, že byť jde o obří akvárium, kus tropické přírody střední Ameriky, tak fyziku nikdy neošálíte. Nikdy. Jakmile se udělá cokoliv, co je proti fyzikálním zákonům, potažmo i chemickým, tak se to vždy v brzké době projeví a může vše zkolabovat.

Čtěte také

V Obřím akváriu máte faunu a flóru Jižní a Střední Ameriky. Vy jste tam byl několikrát v životě podívat, je to tak?
Cestoval jsem samozřejmě po všelijakých oblastech. Když jsme v roce 1997 chystali projekt Obřího akvária, tak jsem zvažoval, co a jak. Všichni čekali, ža tady budou plavat žraloci, někteří se domnívali, že tam budou plavat krásné ženy. A já se nakonec rozhodl, že to budeme směřovat do Střední a Jižní Ameriky. Má to víc důvodů. První je ten, že v této oblasti žije přes 3000 druhů ryb, což je víc než v Atlantickém oceánu. Ale ten hlavní důvod byl, že všechna velká akvária po světě, kterých bylo tenkrát asi 8000, byla mořská. Já jsem chtěl udělat vodu, do které nevidíte, ani když tam přijedete. Když se potopíte v této oblasti, tak většinou neuvidíte vůbec nic. A pak se bojíte, že třeba šlápnete na sladkovodního rejnoka neboli trnuchu. A když nějaké druhy pohromadě vidíte, tak jsou maximálně dva až tři. U nás uvidíte kolem 50 druhů ryb.

Obřím akvárium® v Hradci Králové
je se svými 130 tisíci litry největším sladkovodním akváriem v České republice. Svým návštěvníkům již od roku 1998 přibližuje tropické ryby a rostliny Jižní a Střední Ameriky přímo v centru Hradce Králové. Prohlídky akvária probíhají celoročně, šest až sedm dní v týdnu.

Co tedy u vás z Jižní a Střední Ameriky uvidíme?
Bylo to koncipováno tak, abychom nejprve návštěvníky překvapili. Takže oni vejdou do galerie Ave Natura, to je temná strašidelná místnost, s výstavou lebek tropických ryb, což zase jen tak neuvidíte, a nádherných středo a jihoamerických motýlů. Potom pokročíte na simulaci deštného pralesa, kde 23 let držíme autoregulační systém středního a jihoamerického pralesa, což ve vedrech a zimách udržet bez kapky chemie je takový malý zázrak.

Říkám tomu bez přehánění umělecké dílo. Musíme vyrobit speciální vodu a o kytky se starat pouze mechanicky. Potom tam máme kamarády gekony, pavouky, mravence a podobně, kteří nám drží rovnováhu ekologickou. Nejkrásnější bývá prales na začátku nebo na konci zimy. A potom sestoupíte do tunelu, kde se ocitnete uprostřed tropické tůně, která, podotýkám, vizuálně velmi klame. Šíře objektu je 11 metrů, a vám se v tom tunelu zdá, že je to mnohem míň, protože voda zkresluje.

Jakub Schmidt a David Šmeral ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s Davidem Šmeralem, kde se mimo jiné dozvíte, komu v Obřím akváriu říkají Zlaťáček, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související