Proměna mořských akvárií ve Dvoře Králové. Nabídnou nový pohled do průzračně čisté vody

11. listopad 2017

Teď si přijdou na své milovníci akvaristiky. Troufáme si tvrdit, že mořská akvária královédvorské ZOO přitahují největší pozornost návštěvníků od podzimu do jara. Asi proto, že místo, které je jim v pavilonu Vodní světy vyhraženo, má v tomto období příjemnou teplotu.

A teď se navíc chystá dost zásadní proměna akvárií. Na jejím konci nabídnou přeleštěné akrylátové stěny spolu s obnovenými nátěry nový pohled do průzračně čisté vody. A nejen to, v akváriích uvidíte vedle oblíbených rybek ještě barevnější korály než dosud.

Jak řekl Radek Šleis redaktorce Daně Voňkové, práce na rekonstrukci mořských akvárií právě začaly. Ale nebojte, stále se je na co se dívat. Ze tří nádrží se zatím opravuje jen jedna.

Klauni žijí v symbióze se sasankami. Najdete je na korálových útesech Indického a Tichého oceánu. Délka rybky je 7 - 14 cm. Šířka asi 4 cm. Klauni mají oranžovou barvu s bílými pruhy. Jde o všežravce. Živí se plovoucím planktonem i řasami.

Mořské akvárium v ZOO Dvůr Králové

Klaun očkatý se vytírá v páru. Nakladené oranžově žluté jikry v sasance chrání samec. V páru je vždy dominantní samička. Pokud chce sameček po smrti partnerky zaujmout v sasance dominantní postavení, musí změnit pohlaví.

Při sebemenší známce nebezpečí se tato rybka okamžitě ukryje mezi chapadla sasanky, která ji velice dobře chrání před nepřáteli. Samu rybku před bolestivým zásahem žahavých chapadel sasanky chrání vrstvička slizu, která pokrývá její tělo. Na oplátku klauni sasance přilákají kořist-ostatní ryby.

V sasance si samička i sameček najdou vhodné místo, kde se samička vytře a sameček oplodní jikry. Než se malí klauni vylíhnou, stará se o ně sameček. Tak samička zjistí, jestli je sameček dobrým otcem. Pokud ne, vypudí ho ze sasanky.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související