Znovuotevření dvorského safari parku. Ekonomické ztráty pomohla zmírnit i velká podpora lidí

24. duben 2021 09:11

V těchto dnech se Safari Park Dvůr Králové těší ze svých prvních jarních návštěvníků. A má co nabídnout. Potkáte tam zebry, žirafy, antilopy, lvy, nejrůznější ptáky nebo želvy. Když není sluníčko skoupé a vyláká zvířata do venkovních expozic, uvidíte také buvoly, slony, gepardy nebo štětkouny. 

I když vnitřní prostory pavilonů jsou stále ještě uzavřené, návštěvníci si této nabídky cení. Přesvědčí vás o tom zoologický ředitel dvorského safari parku Jaroslav Haimy Hyjánek a reportérka Dana Voňková.

Čtěte také

Na počátku roku 2021 nebyla ekonomická situace Safari parku Dvůr Králové jednoduchá. V předchozím roce činily ztráty zhruba 30 milionů korun a nadále rostly. Stejně jako ostatní české zoo, byl i safari park pro návštěvníky uzavřený.

Navzdory dramatickému vývoji epidemie nemoci covid 19 nepožádalo vedení safari parku o další kompenzace svého zřizovatele. Královéhradecký kraj už pomohl po první vlně pandemie 13,4 miliony korun.

Safari parku se podařilo situaci zvládat díky aktivní práci s adopčními projekty. Od ledna 2020 do konce ledna 2021 adoptovalo nějaké ze zvířat v safari parku 852 mecenášů. Safari park podpořili částkou 1,67 milionu korun. Pro srovnání - v roce 2019 zvíře adoptovalo 196 lidí, v roce 2018 179 lidí a v roce 2017 156 lidí.

Zájem o adopce byl velký

Adopce zvířat podpořilo i vypsání historicky první adopční kampaně s názvem „Africké zvíře do každé rodiny“.

Čtěte také

„Jen za prosinec přišlo tolik adopcí jako jindy za celý rok,“ vysvětluje Přemysl Rabas.

Kampaň představila deset druhů zvířat typických pro safari park, které dosud neměly žádné adoptivní rodiče. Ke konci ledna z těchto zvířat již ani jedno nebylo „sirotkem“. Nejpopulárnějšími v adopcích jsou bodlín Telfairův, lev, žirafa, surikata nebo hrošík liberijský.

Mimořádné přízni se i nadále těší kampaň „Pozvi zvíře na oběd“. Do pomyslného Grand Restaurantu Afrika již lidé pozvali zvířata na jídlo 11,2tisíckrát a za hovězí maso, seno, potkany, tropické ovoce, ryby či hmyz už utratili téměř dva miliony korun. Nejoblíbenějšími jsou nadále surikaty. Kampaň nadšeně převzalo několik dalších zoologických zahrad.

Bodlín Telfairův

Navíc zaměstnanci COVID týmu z Infekční kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové pozvali - podobně jako i další lidé - na oběd všechna zvířata z kampaně, seniorka darovala safari parku rodinný dům, někteří senioři celé rouškovné.

Čtěte také

Po boku safari parku zůstali ve složité době také tradiční velcí partneři. Nadace ČEZ a ČEZ věnovaly v posledním roce na provoz zahrady a její záchranné projekty téměř dva miliony korun. Silným partnerem zůstala i ČSOB, která safari park podpořila částkou dosahující přibližně 1,5 milionu korun.

Safari pivovar pak věnoval na ochranu nosorožců přes 80 tisíc korun - korunu za každý uvařený litr svého piva. Aby safari park krizi přečkal, musel odložit například některé plánované opravy nebo navýšení mezd zaměstnanců.

Uspokojivému výsledku hospodaření přispěla i příznivá letní návštěvnost nebo změna sazeb DPH z 15 na 10 procent v některých oblastech. Od 12. dubna jsou zpřístupněny venkovní výběhy safari parku. Hlavní turistickou sezónu otevře Safari Park Dvůr Králové v květnu.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související