Žně budou podle zemědělců v Královéhradeckém kraji kvůli dešťům a podmáčené půdě posunuté

22. červenec 2020 09:09

Sklizeň obilovin v Královéhradeckém kraji bude ve srovnání s minulými roky opožděná. Hlavním důvodem je déšť, který zasáhl region v posledních týdnech. Zemědělci tak nemůžou na pole s těžkou technikou, která by se na podmáčené půdě propadla. 

„Jsme na poli, kde byl naset ozimý ječmen. Pole na první pohled vypadá běžně," říká Pavel Felcman ze zemědělského družstva Dobruška.

Čtěte také

Ve skutečnosti je ale půda podmáčená.
„V momentě, kdy tam najede sklizňová technika, tak podmáčená místa nejsou dostatečně únosná a technika se začne bořit. Sklizeň je potom velmi komplikovaná. Za poslední dva a půl měsíce nám spadlo na 300 milimetrů srážek, což představuje zhruba 250 procent normálu."

I tak nám deště pomohly, nasytily se totiž podzemní vody, dodává Pavel Felcman.
„Hlavní, stěžejní obilninu, což je ozimá pšenice, to negativně neovlivnilo, protože do plné zralosti chybí nějakých 7 až 10 dní. Jediné, k čemu došlo, je onen posun zralosti dál v kalendáři. Čili byli jsme zvyklí začít sklízet ozimé pšenice kolem 20. července, letos začneme v srpnu."

Čtěte také

S pozdějším termínem sklizně obilovin počítá i ředitel Zemědělského družstva Mžany Luděk Homoláč.
„Co se týče množství, tak si myslím, že bude úroda dobrá, pokud nebudou dál pokračovat srážky. Co se týče kvality, je důležité, aby deště ustaly. Aby nedocházelo k vyplavování kvalitativních parametrů například ozimé pšenice. Jinak si myslím, že letošní výnosy budou velice dobré."

Zemědělci v Královéhradeckém kraji zatím sklidili 6 procent osetých ploch. To je přibližně o polovinu méně než minulý rok touto dobou.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související