Zlatá rybka plní výměnou za svobodu přání těch, kteří už ani neví, co by si tak ještě mohli přát

16. březen 2019

Klasickou pohádku O Zlaté rybce připravilo hradecké loutkové divadlo Drak jako svou další premiéru v této sezóně. Ta se přiřadí jako poslední letošní titul ke sci-fi pohádce Mimoň a tanečnímu představení A na noze pevnina. Výpravnou podívanou pro nejmenší diváky uvede v sobotu 16. března v 18:00 hodin na hlavní scéně. 

Autorská inscenace na motivy klasického pohádkového příběhu o rybce, která výměnou za svou svobodu dovede plnit přání, je dílem scénografa a poprvé v divadle Drak také režiséra Kamila Bělohlávka a scénáristy a dramaturga Tomáše Jarkovského.

MIMOŇ v Divadle Drak. Sci-fi podobenství o chlapci, který trpí Aspergerovým syndromem

MIMOŇ v Divadle Drak. Sci-fi podobenství o chlapci, který trpí Aspergerovým syndromem

Hradecké Divadlo Drak připravuje první premiéru v nové sezóně. Je jí autorská inscenace MIMOŇ Jakuba Vašíčka a Tomáše Jarkovského. Sci-fi podobenství o chlapci, který trpí Aspergerovým syndromem tvůrci pojali jako vesmírnou road-movie. Mimoň musí nečekaně opustit svou planetu, protože ta se začne přehřívat, a tak se vydá se do vesmíru, kde potkává další bytosti s různými odlišnostmi.  

Ti na jeviště přivádějí tři herečky a čtyři loutky.

„A potom je ještě na jevišti jeden jevištní technik Bohouš Zelený, který tvoří takovou nenápadnou protiváhu oněm třem ženám, jež příběh ale vypráví a táhnou," vysvětluje Tomáš Jarkovský.

A doplňuje: „Ve spolupráci s ním to všechno zařídí. Všechny proměny a věci, které se stanou, protože scéna je v tomto takové velmi technicistní. Prostřednictvím akce, světla, pomocí zvuků a hudby se stává velmi proměnlivou."

Kdo se nepoučí ze svých chyb, může je snadno opakovat

Petra Cicáková, Ivana Bílková a Pavla Lustyková jako jakési mořské víly rozvypráví příběh o chamtivosti a pošetilosti těch, kteří už neví, co by si tak ještě mohli přát.

Klasickou pohádku O Zlaté rybce připravilo hradecké loutkové divadlo Drak

Tvůrci ho dovedli až k zacyklení, kdy konec je vlastně stejný jako začátek. A naznačuje, že ten, kdo se nepoučí, může snadno své chyby opakovat.

Herečky děkují tvůrcům za pořádné protažení těla

Pro herečky je představení poměrně fyzicky náročné. Jak popisuje s nadsázkou Ivana Bílková i její kolegyně.
„Na stupnici od jedničky do desítky je to číslo jedenáct. Protože chlapi vymysleli ocelové rámy, které jsou na ráhnech a lanech. A my celý ten ocelový rám musíme tahat. A jsme jim za to strašně vděčné. Moc jim děkujeme!"

Představení už viděly desítky dětí. Premiéra je pak na programu v sobotu 16. března na hlavní scéně divadla Drak od 18. hodiny.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související