„Živel“ Pavla Jazairiová vidí svět v detailu i souvislostech. A novou knihu jí nadiktoval pes Figaro

Tentokrát cestujeme doslova, ale abych to vysvětlil - vypravili jsme se totiž na cestu my. A s rozhlasovým mikrofonem jsme navštívili Pavlu Jazairiovou přímo u ní doma, v Poustce ve Frýdlantském výběžku. 

Tradiční rozhlasovou kavárnu a přímý přenos besedy s hostem a vaší posluchačskou účastí jsme výjimečně vyměnili za pohostinnou Pavlinu kuchyňku v útulnén venkovském domku. Právě tam vznikla nahrávka zajímavého, zážitky a postřehy zkušené novinářky, cestovatelky a spisovetelky doslova "prošpikovaného" rozhovoru - abych ctil místo natáčení a navodil vám už teď tu neopakovatelnou atmosféru u kuchyňského stolu se sporákem za námi.

Mimochodem, Pavla Jazairiová, se kterou se znám spoustu let od společného působení v zahraniční redakci rozhlasu v Praze na Vinohradech a proto si dovoluji tento "familiérní", přátelský tón i tykání - tedy Pavla při rozhovoru stačila ještě dohlížet na pečicí se kachnu v troubě.

Pavla Jazairiová a Petr Voldán

Nicméně odpovědi na cestovatelské i další otázky rozhodně nezanedbávala. A tak se dozvíte, s příslovečným nadhledem, jak Pavla Jazairiová vidí svět v souvislostech. Na příkladech jejích cest do Indie, Egypta, do Mexika i dalších destinací.

Přesvědčíte se o neobyčejném smyslu pro detail, kterým je pověstná, o schopnosti přímočaře formulovat názory. Ale uslyšíte také, že má Pavla Jazairiová "slabost" pro tzv. "třetí svět" a naopak moc nemiluje například severní Evropu.

Pomáhat dětem, to je taková „zdravá závislost". Stále mě to baví a motivuje

Pavla Gomba

V pátek 16. června 2017 přivítala v živém vysílání z našeho radioklubu Lada Klokočníková Pavlu Gombu, ředitelku UNICEF (Dětského fondu OSN) v České republice. Pozvali jsme vás také na benefiční představení Netopýr – aneb Jsme polské krve – ty i já v režii Davida Drábka, které se koná v pátek 16. června 2017 od 19 hodin na hlavní scéně Klicperova divadla v Hradci Králové. V rámci představení bude předán kompletní výtěžek z prodeje vstupenek ředitelce UNICEFu v České republice Pavle Gomba. Výtěžek podpoří výživové programy ve Rwandě.

Prozradila mi také, co si vozí z cest kromě zážitků a podkladů pro cestopisné knihy.

A nebyla by to ani Pavla Jazairiová, kterou jsem dobře poznal z redakční spolupráce jako "nespoutaný živel" - tehdy s ní chodil do redakce pejsek "Borůvka" - aby nepřekvapila. Tentokrát informací, že další knihu jí prý nadiktoval její současný pes Figaro.

Jak to je možné se od Pavly Jazairiové dozvíte, když si naladíte 6. května po osmnácté hodině pořad "Na cestách".

A jen pro zajímavost, tu kachnu Pavla při natáčení rozhlasové hodinky nakonec málem připálila... Tak jsme se do rozhovoru "ponořili".

„Živel“ Pavla Jazairiová vidí svět v souvislostech i s příslovečným nadhledem

Srdečně vás tedy s Pavlou Jazairiovou zveme tentokrát k přijímačům - nikoli do radiokavárny.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související