Zhruba 78 tisíc lidí na Náchodsku zaplatí letos o tři procenta víc peněz za vodné a stočné

4. leden 2018 09:50

Společnost Vodovody a kanalizace Náchod zvyšuje cenu za kubík a dvě koruny a dvacet dva haléřů. Ve Dvoře Králové zůstává poplatek za vodné a stočné stejný. Připravené pro vás máme informace o ceně vody a za svoz odpadů v jednotlivých částech Královéhradeckého kraje. 

Desetitisíce lidí v Náchodě, Broumově nebo třeba v Novém Městě nad Metují zaplatí nově za kubík vody 76 korun 21 haléřů, podle statistického přehledu z informačního webu Naše voda je to stále téměř nejméně v Královehradeckém kraji.

Třeba VAK Trutnov účtuje od nového roku za vodné a stočné 76,30, Vodohospodářská obchodní společnost Jičín 78,95 a jinde jsou ceny ještě vyšší. Například Technické služby Žacléř zvýšily cenu na 86 korun 74 haléřů a Královehradecká provozní na 92 korun a tři haléře.

Cena vody naopak už několik let neroste ve Dvoře Králové nad Labem - lidé za ni platí 79,85.

„Tu kalkulaci ceny vodného a stočného ovlivnilo mimo jiné to, že zastupitelé schválili měsíční výši úhrad za čištění odpadních vod provozovateli čistírny odpadních vod a to ve stejné výši jako tomu bylo doposud," vysvětluje mluvčí radnice ve Dvoře Králové nad Labem Miroslava Kameníková.

Město se ale s provozovatelem čistírny odpadních vod dlouhodobě soudí a jakékoli pravomocné rozhodnutí může cenu poměrně výrazně zvýšit.

03778048.jpeg

Ve Dvoře Králové nad Labem se s příchodem nového roku nemění ani další poplatky - třeba poplatek ze psů nebo za svoz odpadů.

„Zůstává to již několik let stejné. Co se týká toho komunálního odpadu, tak ta vyhláška platí od roku 2013. Co se týká vyhlášky o místním poplatku ze psů, tak ta platí od roku 2011," doplňuje Miroslava Kameníková.

Stejné je to s poplatky za psy a odpady také ve dvacetitisícovém Náchodě.

Tam radnice podle mluvčí Niny Adlof dlouhodobě zvýhodňuje obyvatele, kteří za svoz odpadů zaplatí na začátku kalendářního roku - ze základní sazby 650 korun mohou ušetřit téměř třetinu. „U poplatků za odpady mohou lidé ušetřit až 200 korun a to v případě, že zaplatí do konce února. Další možnost ještě využít slevy je do konce května. Vždy se vyplatí zaplatit již na počátku roku. Je to nejvýhodnější. V případě, že platíte za celou rodinu, tak je to už skutečně výrazná částka."

V řadě obcí a měst v Královéhradeckém kraji budou lidé od letošního roku platit za svoz odpadu víc než doposud. Svozové firmy totiž zvyšují ceny a radnice promítají zvýšené náklady právě do poplatků.

Voda je základ života. Vodovodní kohoutek (ilustrační foto)
Spustit audio

Související