Na Královéhradecku bojují s nedostatkem vody. Studny vysychají

28. červenec 2014

Některé obce v podhůří Krkonoš a Orlických hor mají málo vody. Problémy pociťují především lidé, kteří spoléhají jen na své studny - jsou totiž téměř vyschlé.

„Máme málo vody. Většinou bývá skoro až k těm skružím, ale teď je to o pět metrů hlouběji,“ popisuje paní Helena.

Má chalupu na samotě nedaleko Náchoda a tak málo vody ve své studni už několik let nepamatuje.

S vodou proto šetří ještě více než jindy – tou, kterou použila na umytí nádobí, následně splachuje záchod.

Přesto to vypadá, že během několika dnů může být bez vody úplně. „Odjedeme zase do Prahy a je po prázdninách,“ říká paní Helena.

Podobně je na tom rodina paní Marie, která bydlí u Červeného Kostelce a odjet nemá kam. Na vodě ze studny je navíc závislá také úroda na zahrádce.

„Musíme šetřit. Už se nezalévá každý den. Uvidíme. Když bude pršet, tak se to natáhne,“ doufá paní Marie.

Voda ve studních ubývá i dalším lidem. Někde mají starosti dokonce celé obce.

Například Libotov nedaleko Dvora Králové nad Labem chystá výstavbu obecního vodovodu až příští rok, do té doby musí lidé vodou hodně šetřit.

„Vícečlenné domácnosti to musejí dělat tak, že mají rozpis, kdy prát, kolik lidí se může vykoupat a kolik asi vody vytočit,“ vysvětluje nezávislý starosta Otta Tasler.

Více pršet nebude

Nepříznivou situaci s hladinou podzemních vod potvrzují i hydrologové. Problémy jsou teď citelnější kvůli nedostatku sněhu na horách v uplynulé zimě.

„V období od listopadu do března jsme se v naší oblasti dostali pod srážkový deficit od 45 do 70 procent srážek,“ uvádí ředitel hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Zdeněk Šiftař.

Příznivé zprávy nemají odborníci ani pro příští týdny. Trvalejší srážky prý zatím nepřijdou, a vody tak na některých místech bude stále nedostatek.

autoři: PLE , sib
Spustit audio