Zemědělci v Královéhradeckém kraji už sází brambory, saláty a první košťáloviny. Náklady vzrostly

22. duben 2022 07:59

Se sázením zeleniny začali zemědělci v Královéhradeckém kraji. Ti si ale letos za pohonné hmoty a hnojiva podstatně připlatí. Provozní náklady jsou v porovnání s minulým rokem jednou tak vyšší. Zemědělci tak například za tunu hnojiva zaplatí 18 tisíc korun. Ještě minulý rok by zaplatili 5 tisíc korun.

Čtěte také

„Jaro už je v plném proudu. Máme první jarní česnek v zemi, říká soukromý zemědělec Miroslav Hak z Hradce Králové.

Zemědělci teď sázejí brambory, saláty a první košťáloviny. Cena za vstupní náklady je ale v porovnání s loňskem jednou tak vyšší. „Naskladňujeme nebo pěstujeme. A při tom pěstování pohonné hmoty zpracováváme a jejich cena se zapíše do produktu, který budeme sklízet třeba za čtyři nebo pět měsíců. Naftu jsme ještě v loňském roce kupovali za nějakých 24 korun, letos cena vystoupala na dvojnásobek, na 48 korun za litr. A cena hnojiv také tak.

Čtěte také

Výrazné zdražení hnojiv potvrzuje i zemědělec Roman Polák z Lochenic. „Nejvyšší nárůst je u dusíkatých hnojiv. V loňské sezóně to byla cena 5 tisíc a teď momentálně je třeba okolo 18 tisíc. A k tomu samozřejmě ještě cena energií, protože i skladování něco stojí, protože se různě chladí nebo se musí dosušovat.

První sklizeň zaseté zeleniny začíná obvykle v červnu. „Rané brambory stojí okolo 13 až 14 korun za kilogram. Potom s tím, jak stoupá výnos, tak cena potom relativně rychle postupně klesá.“

Podle zemědělců se zatím nedá odhadnout, jestli se jim vyšší vstupní náklady za zeleninu zaplatí.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související