Zelináři i ovocnáři hlásí o několik týdnů opožděnou sklizeň. Na úrodu by to ale nemělo mít vliv

7. červenec 2021 07:43

Zemědělci jsou ve skluzu se sklizní. Letošní poměrně chladné jaro totiž zapříčinilo pozdější sklizeň ovoce a zeleniny. Například jahody letos zemědělci sbírali zhruba o tři týdny déle než normálně. 

Čtěte také

„Teď jsme ve sklizni třešní a meruněk, kdy se to opozdilo zhruba o dva týdny," říká předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík a dodává, že pozdější sklizeň by úrodě neměla nijak zásadně vadit.

Momentálně také u ovocnářů naplno probíhá sběr jahod, sezóna tohoto ovoce se už totiž blíží k závěru.
„Víceméně začíná plná sklizeň třešní v tuto chvíli a na jižní Moravě se samozřejmě sklízí první meruňky."

Čtěte také

V letošním roce je zatím na většině míst prý dostatek srážek a to hraje do karet zemědělcům.
„Letos, kdy je dostatek srážek, není taková potřeba závlah. To se ale může samozřejmě změnit, protože ty hlavní druhy, kam patří zejména jablka, tam patří do hlavní skližně zhruba tři měsíce. A je otázka, jaké počasí bude v tomto období z hlediska srážek. Protože to je období na vláhu velmi důležité."

I zelinářům z Královéhradecka letošní déšť pomohl.

„Protože zeleniny pěstujeme opravdu hodně a zalévat tolik hektarů je poměrně velká porce. Tak jsme byli rádi, že nám poslední týden hezky zapršelo. Tak jsme si maličko oddechli s tou závlahou," říká majitel VH Agroproduktu Piletice Jan Věcek.

Čtěte také

A doplňuje, že sklizeň zeleniny se letos prodloužila zhruba o 3 týdny.
„Množství zeleniny, které se nasázelo a naselo je pořád stejné. Ale zkrátil se čas, kdy to potřebujeme prodat. Ten čas se zkrátil všem zemědělcům, to znamená, že se obáváme toho, že může nastat přetlak zeleniny v nějakém období a tím pádem může dojít k poklesu ceny, což po loňském roce, který nebyl příznivý pro zelináře, může představovat problém."

Momentálně v hradeckých Pileticích zemědělci sklízí okurky nakladačky, cukety a nebo třeba ozimou cibuli.

Spustit audio

Související