Zdeněk Svěrák slaví životní jubileum! Je také vítězem rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku

28. březen 2021

Dramatik, scenárista, herec, autor písňových textů a spisovatel Zdeněk Svěrák oslavil 28. března 2021 své 85. narozeniny. Celý svůj život zůstává i pedagogem. Věčná moudra, humor a poselství se totiž prolínají jeho scénáři, postavami i hudebními texty.

Čtěte také

Při pohledu na to, za kolika postavami, výroky, nápady či hudebními texty se skrývá osobnost Zdeňka Svěráka, si teprve můžeme uvědomit, jak moc tento muž zasáhl do československé kultury druhé poloviny 20. století. Jeho humor, dnes již nazývaný „svěrákovský“, se tou dobou doslova proplétal.

Na nezapomenutelných filmech spolupracoval především s Ladislavem Smoljakem, Jaroslavem Uhlířem a režiséry Jiřím Menzelem, Oldřichem Lipským, Vítem Olmerem nebo Zdeňkem Podskalským až nakonec se synem Janem Svěrákem.

Zdeněk Svěrák v březnu 2021 při rozhovoru pro Český rozhlas Dvojka

Sám se totiž do filmové režie nikdy nepletl, stejně jako si je vědom svého přesně vymezeného herectví, jenž mu umožňuje úspěšně ztvárňovat pouze sobě blízké typy postav.

Čtěte také

Když se zamyslíme nad tím, co mají společného filmy vzniklé podle scénářů Zdeňka Svěráka, můžeme dojít k závěru, že se jedná o komedie, případně hořká dramata, z nichž zbylo množství hlášek a scén, které přešly do širokého povědomí a jež český národ dokáže spolehlivě odrecitovat.

A právě tady se opět vrací výchovná role Zdeňka Svěráka, který vystudoval obor český jazyk a literatura na pedagogické fakultě.

Spustit audio

Související