Zbývajících pět klidových území Krkonošského národního parku vstupuje v platnost. Celkem je jich osm

8. září 2020

K dnešnímu dni vstoupilo v platnost posledních pět klidových území Krkonošského národního parku. Celkem jich je, s již v červenci vyhlášenými třemi, osm. Jejich smyslem je chránit nejzranitelnější biotopy a druhy před nadměrnou a neusměrněnou návštěvností. 

Čtěte také

Pro návštěvníky KRNAP je nejdůležitější vědět, že právě v klidových územích se mohou pohybovat pouze po turistických cestách.

S počátkem léta začala platit tři nová klidová území. Jedná se o dvě největší klidová území v hřebenových partiích Krkonoš a jedno na vrcholu Světlé a Černé hory. Nyní k nim přibyla klidová území Tetřeví Boudy a Lesní bouda, Pomezní hřeben, Přední Rennerovky, Slatinná stráň a Lesní hřeben.

Krkonoše nejsou jen Sněžka a pramen Labe. Ukrývají hrady, zámky, vodopády i krásné církevní památky

Celkem Ministerstvo životního prostředí opatřeními obecné povahy vyhlásilo osm klidových území.

Čtěte také

V terénu jsou klidová území vyznačena dvojím způsobem - červeným pásovým značením na stojících stromech (horní pruh kolem celého kmene a druhý spodní jen poloviční - přijde-li návštěvník ke stromu označenému dvěma vodorovnými červenými pruhy, je vše v pořádku a nepřekračuje zákon. Vidí-li pouze jeden pruh, ocitl se v klidovém území a musí je neprodleně opustit) a smaltovými cedulemi na sloupcích na cestách procházejících daným územím.

Nejzásadnějším omezením pro návštěvníky v klidových územích je přísný zákaz vstupu do volného terénu mimo značené trasy, stejně jako tomu bylo v dosavadní I. zóně KRNAP.

Podrobnosti lze najít zde: https://www.mzp.cz/cz/klidova_uzemi_krnap

autor: baj | zdroj: Správa Krkonošského národního parku
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka