Co přinese turistům, ochranářům i obcím nové rozdělení Krkonošského národního parku na zóny?

7. únor 2019 09:50

Současná zonace v Krkonoších, která platí od roku 2015, stanovuje tři zóny, z nichž první je tou nejpřísněji chráněnou. To by se podle návrhu Správy KRNAP mělo změnit. Podle vedení národního parku nová zonace krkonošským obcím komplikace nepřinese. Některá místa budou víc otevřena a zpřístupněna turistům. Zároveň se ale rozšíří oblasti, které jsou pro ochranáře a vědce vzácné. 

„Samotná zonace, to znamená rozdělení národního parku na přírodní zónu, přírodě blízkou, soustředěné péče a kulturní krajiny, pro návštěvníka neznamená vůbec nic. A také to nebude nijak označeno v terénu," vysvětluje Jakub Kašpar, náměstek ředitele národního parku.

Novinkou pro návštěvníky hor bude to, že se některé uzavřené lokality, které jsou v první zóně parku, otevřou. Příkladem je Dvorský les na Rýchorách. Lidé tam nově budou moci jít i mimo stezku, to podle současných pravidel nemůžou.

„Se změnou filozofie je Rýchorský prales zařazen do zóny přírodní, tam necháme být přírodu přírodou. Nadále nebudeme v Rýchorském pralese zasahovat," vysvětluje ředitel parku Robin Bönisch.

Horská služba Krkonoše obnovuje zaváté tyčové značení

Vzniknou tzv. Klidová území a to na plochách, kde se nachází vzácné ekosystémy a kterým vadí nadměrný pohyb lidí.

„Roztáhli jsme klidové území na území rašelinných smrčin. Jedná se o území, kam se stejně nikdo z cesty nepouští," doplňuje ředitel parku Robin Bönisch.

Oproti současné první zóně, která má rozlohu 6984 hektarů, by mělo být klidové území podle návrhu větší asi o 1100 hektarů.

„Zonace je formou i obsahem od začátku špatně. S obcemi nebyla vůbec projednávaná. Ten rozsah, který je například tady u nás v Janských Lázních, je zkrátka obrovský. Nárůst oné nejpřísněji chráněné zóny," obává se starosta Janských lázní Jiří Hradecký z Volby pro město Janské lázně.

Co se týká zimních středisek, nová zonace na jejich fungování mít vliv údajně nebude.

„Protože všechny stávající zařízení a sjezdovky jsou zařazeny velmi pečlivě do zóny soustředěné péče o přírodu," dodává ředitel parku Robin Bönisch.

Návrh nové zonace, který ještě bude projednáván se starosty a jednotlivými svazky obcí musí následně schválit ministerstvo životního prostředí. Začít platit by mohl ještě letos.

Spustit audio

Související