Zázračná kyselina hyaluronová slaví úspěch v kosmetice. Díky českým vědcům proniká i do medicíny

14. listopad 2019

Výzkum v oblasti medicíny podléhá velmi přísným legislativním opatřením, přesto jde o odvětví, na které je soustředěno mnoho pozornosti. V posledních letech se do popředí dostává doslova zázračná kyselina hyaluronová, která dosud slavila úspěch především v kosmetice. Přitom i díky výzkumu českých vědců proniká do mnoha oblastí medicíny. 

doc. RNDr. Vladimír Velebný, CSc., zakladatel a předseda představenstva firmy Contipro, v naší radioporadně na téma: kyselina hyaluronová a její přínos v medicíně.

Čtěte také

Kyselina hyaluronová je přirozeně se vyskytující glykosaminoglykan, čili lineární polysacharid, o vysoké molekulové hmotnosti. Je složena z opakujících se disacharidových jednotek, kdy každá z těchto jednotek obsahuje kyselinu D-glukuronovou a N-acetylglukosamin.

Tvoří jednu z hlavních složek mezibuněčné hmoty. Je součástí pojivových, epiteliálních a nervových tkání. Ve velkém množství se nachází v očním sklivci, synoviální tekutině a kůži. Rovněž tvoří slizovité obaly vajíček některých organizmů.

Kyselina hyaluronová se používá mimo jiné v oční medicíně a v plastické chirurgii. Pomáhá při léčbě kloubů, v oftalmologii a také urychluje proces hojení ran. I proto, že je nedílnou součástí lidského těla, je organismus na tuto látku zvyklý a nijak se jí nebrání.

Neobyčejná kyselina hyaluronová

Nevětvený polysacharid hyaluronan je přirozenou součástí lidského těla. Nachází se v mezibuněčné hmotě a ve zvýšené koncentraci ji najdeme v očích, v kloubní tekutině či v pokožce.

Blanka Malá a doc. RNDr. Vladimír Velebný, CSc. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

V závislosti na své molekulové hmotnosti poskytuje různé biologické účinky, které nacházejí široké uplatnění v medicíně, farmacii a kosmetice.

Biotechnologická výroba

Kyselina hyaluronová se získává z buněčných stěn bakterií druhu Streptococcus zooepidemicus. Tyto bakterie jsou zbaveny všech patogenů a nepředstavují žádné riziko pro člověka a přírodu. Výsledkem procesu kvašení a následného čištění je kyselina hyaluronová v podobě prášku, nebo dalších forem, např. nanovláken a hydrogelů.

Celou radioporadnu s doc. RNDr. Vladimírem Velebným, CSc. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související