Zázračná kyselina hyaluronová slaví úspěch v kosmetice. Díky českým vědcům proniká i do medicíny
Výzkum v oblasti medicíny podléhá velmi přísným legislativním opatřením, přesto jde o odvětví, na které je soustředěno mnoho pozornosti. V posledních letech se do popředí dostává doslova zázračná kyselina hyaluronová, která dosud slavila úspěch především v kosmetice. Přitom i díky výzkumu českých vědců proniká do mnoha oblastí medicíny.
doc. RNDr. Vladimír Velebný, CSc., zakladatel a předseda představenstva firmy Contipro, v naší radioporadně na téma: kyselina hyaluronová a její přínos v medicíně.
Čtěte také
Kyselina hyaluronová je přirozeně se vyskytující glykosaminoglykan, čili lineární polysacharid, o vysoké molekulové hmotnosti. Je složena z opakujících se disacharidových jednotek, kdy každá z těchto jednotek obsahuje kyselinu D-glukuronovou a N-acetylglukosamin.
Tvoří jednu z hlavních složek mezibuněčné hmoty. Je součástí pojivových, epiteliálních a nervových tkání. Ve velkém množství se nachází v očním sklivci, synoviální tekutině a kůži. Rovněž tvoří slizovité obaly vajíček některých organizmů.
Kyselina hyaluronová se používá mimo jiné v oční medicíně a v plastické chirurgii. Pomáhá při léčbě kloubů, v oftalmologii a také urychluje proces hojení ran. I proto, že je nedílnou součástí lidského těla, je organismus na tuto látku zvyklý a nijak se jí nebrání.
Neobyčejná kyselina hyaluronová
Nevětvený polysacharid hyaluronan je přirozenou součástí lidského těla. Nachází se v mezibuněčné hmotě a ve zvýšené koncentraci ji najdeme v očích, v kloubní tekutině či v pokožce.
V závislosti na své molekulové hmotnosti poskytuje různé biologické účinky, které nacházejí široké uplatnění v medicíně, farmacii a kosmetice.
Biotechnologická výroba
Kyselina hyaluronová se získává z buněčných stěn bakterií druhu Streptococcus zooepidemicus. Tyto bakterie jsou zbaveny všech patogenů a nepředstavují žádné riziko pro člověka a přírodu. Výsledkem procesu kvašení a následného čištění je kyselina hyaluronová v podobě prášku, nebo dalších forem, např. nanovláken a hydrogelů.
Celou radioporadnu s doc. RNDr. Vladimírem Velebným, CSc. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Související
-
Zdravá semínka a jejich vliv na náš organismus. doc. PharmDr. Miloslav Hronek v radioporadně
Lignany jsou skupinou chemických látek, které patří k nejrozšířenějším metabolitům v tělech rostlin, kde zajišťují ochranu proti patogenům.
-
Druhý mozek máme ve střevech. Mikroskopičtí obyvatelé střev jsou náš další zapomenutý orgán
Dnes často slýcháme o probioticích. Co to jsou probiotika? Jak funguje střevní mikroflóra? Jak se dostávají patogenní mikroby do lidského těla?
-
Jak krmit mozek, aby nám dobře sloužil? O tom rozhodují střeva. Jezme neupravované potraviny
PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, byla hostem v radioporadně Českého rozhlasu Hradec Králové. Tentokrát na téma: výživa pro mozek.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka