Zastupitelstvo v Hostinném neschválilo opravu místního koupaliště. Proč a co bude dál?

14. prosinec 2017 10:57

Radnice v Hostinném se pustila do příprav rozsáhlé opravy místního koupaliště, nechala už například zdemolovat některé chátrající budovy. Jenže zastupitelstvo teď záměr koupaliště za desítky miliónů korun opravit neschválilo. 

To, že v Hostinném do dvou let radnice kompletně opraví chátrající areál a obyvatelům ani ne pětitisícového města nabídne bazén, bistro, zázemí, výhledově v zimě i ledovou plochu a další sportoviště už přitom místní brali jako fakt. Znamená to tedy, že celý projekt končí? Podle vedení města ne.

Koaliční zastupitelé nebyli při hlasování kvůli nemoci kompletní a jeden hlas jim nakonec chyběl.

Místostarosta Petr Kesner ze sdružení Hostinné žije ale věří, že jde jen o dočasný problém. O celém záměru se nejspíš bude hlasovat na začátku příštího roku znovu a radnice není vázaná žádným termínem: „Není, my se jen snažíme dodržet ten termín, který jsme slíbili ve svých předvolebních slibech."

Koalice svůj návrh nakonec zřejmě prosadí, protože potřebných 11 hlasů z celkem 21 dohromady dá - budou-li všichni zdraví - opozice by si ale představovala především lepší komunikaci.

Proti byl jediný zastupitel - Petr Chmelík z ČSSD. Ten se do vysílání vyjádřit odmítl, ale svůj postoj vysvětlil mimo jiné dodržováním volebního programu své strany, kde jsou prý jiné investiční priority.

Další zastupitelé se hlasování zdrželi a Jan Materna z KDU-ČSL vysvětlil proč. Chyběly mu dostatečné podklady k tomu, aby mohl odpovědně hlasovat: „V materiálech ze zastupitelstva se objevila jedna stránka, kde byla asi na půl stránky důvodová zpráva a druhá A3 dokumentu plánku k územnímu řízení. A to bylo víceméně všechno."

Koupaliště, koupání

Na nedostatečné podklady upozornili i další opoziční zastupitelé, místostarosta Petr Kesner je ale přesvědčen, že chyba je jinde: „To, že se neúčastnili setkání, kde se to projednávalo, kde se zpracovával strategický plán rozvoje města, když byly předkládány ty varainty. Podklady tady leží na radnici na odboru investic a majetku a je jen věcí každého zastupitele, když mají zájem, tak se mohou zapojit do práce komisí. Mnohokrát k tomu byli vyzváni. Ale nikdy k tomu nedošlo."

Podle Jana Materny je to ale složité - zastupitelé chodí do práce a těžko mohou trávit dny a hodiny tím, aby se detailně seznamovali se vším, co radnice připraví. Stačilo prý například svolat pracovní zasedání zastupitelstva nebo podklady pro hlasování rozšířit.

Jana Maternu stávající postup překvapil: „Spolupráce s vedením radnice co se týče komunikace, tak já ji hodnotím jako solidní a tohle mi přišlo jako taková věc, která z té solidní komunikace vybočovala. Ale důvody neznám."

Jak Jan Materna zopakoval, není vyloučeno, že příště pro koupaliště zvednou ruku i někteří zastupitelé z opozice - zdržení se hlasování prý v žádném případě neznamenalo, že koupaliště nechtějí. A tak obyvatelé mohou stále doufat, že se za dva roky vykoupou v novém.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související