Velké sportovní akce umí uspořádat také v Hostinném na Trutnovsku

9. květen 2017

Že se hokejové mistrovství světa právě hraje například v Paříži asi nikoho nepřekvapí. Stejně jako to, že zvládat organizaci velkých sportovních akcí dokáže Praha, Hradec Králové nebo i další větší města. Jak si ale s náporem sportovců, jejich doprovodu a rozhodčích dokáže poradit město, které má jen něco málo přes čtyři tisíce obyvatel?

V Hostinném na Trutnovsku mají za sebou už několikátou sportovní akci celorepublikového významu v letošním roce. Pro město, které má jen kolem čtyř a půl tisíce obyvatel a omezené stravovací nebo ubytovací kapacity, to není nic jednoduchého. Pořadatelům nestačí jen zajistit halu a rozhodčí, práce mají mnohem víc.

Čtěte také

Mezinárodní mistrovství republiky v kyokushinkai karate tentokrát místní ubytovací kapacity nijak zvlášť neprověřilo, akce byla jen jednodenní. Podle ředitele a hlavního organizátora šampionátu Petra Kesnera si účastníci tentokrát řešili ubytování sami: „Sepíšeme místní ubytovací kapacity a oni si to pak obvolávají sami. Poláci to dělají i tak, že přespí v Polsku, navštíví třeba Adršpach a potom druhý den přejíždí sem do Hostinného a zase se vrací."

O týden dřív uspořádali v Hostinném mistrovství republiky ve stolním tenisu

Sice v uvozovkách jen v kategorii staršího žactva, ale starší žák samozřejmě potřebuje například úplně stejnou postel, jako dospělý. Podle Petra Bartoše, předsedy zdejšího oddílu stolních tenistů a organizátora zmíněného šampionátu, využili i ubytovací kapacity v širokém okolí.

Stolní tenis, ilustrační foto

A když měli vloni v Hostinném velkou akci šipkaři, kterých přijelo přes tisíc, bylo potřeba rezervovat hotely široko daleko i bezmála rok dopředu. Jak říká Petr Bartoš, samotným ubytováním to nekončí a to, co se dá ve velkých městech relativně snadno vyřešit, může být v menších městech problém. Zapomenete v Praze některou ze státních vlajek a za půl hodiny jí máte - ale sežeňte jí v Hostinném v sobotu v poledne.

„Věřte mi, není to vůbec žádná sranda. Dostanete smlouvu tři dny před uspořádáním, tam zjistíte, že máte spoustu dalších povinností, jako je například živý live-streamový přenos. Takže těch věcí je spousta," doplňuje Petr Bartoš.

A během tak krátké doby se nestihlo zajistit dostatečně kvalitní internetové připojení, takže přenos nebyl - což byla ale podle účastníků jediná drobná chybička na akci stolních tenistů.

Spokojeni byli i zahraniční návštěvníci turnaje v karate

Pavol Fraňo přivezl vedle potomka ze Slovenska do Hostinného i manželku. Ta by možná raději na nákupy, usmíval se: „To říkala manželka, že by to mohlo být v Praze. A já jsem říkal, že všichni si sedají na zadek z Prahy. A když se podíváte na ten krásný park tady, tak si myslím, že když to organizuje klub z Hostinného a mají tady k tomu i infrastrukturu, tak to není na škodu."

Pokud jde o samotnou sobotní akci, pořadatelé nezaregistrovali žádné stížnosti. A si mohl organizátor Petr Kesner oddechnout a sobotu hodnotit pozitivně: „Určitě, to je ta odměna. Děláme to hlavně pro ty děti. Sport by měl spojovat a tady se navazují i přátelství. Lidé si tady v uvozovkách namlátí, ale pak si podají ruce a jsou si třeba popovídat o tom zápase. Je to prostě paráda, když to ty lidi sbližuje."

Hostinné tak může jít i přes některé své limity dalším městům podobné velikosti příkladem - zvládnout se totiž dá ledacos.

autor: lcz
Spustit audio