Zástupci státního podniku Lesy ČR se sešli s členy hnutí Greenpeace. Řešili kácení starých lesů

2. listopad 2023 07:33

Představitelé státního podniku Lesy České republiky a ekologického hnutí Greenpeace se snaží domluvit na tom, jak přistupovat ke kácení starých lesů. Před měsícem kvůli tomu členové hnutí protestovali před královéhradeckým sídlem státního podniku. Před vchod do budovy tehdy umístili pařezy a symbolické kříže. 

Zda tato schůzka něčemu pomohla, zjišťoval reportér Tomáš Lörincz. Připomeňme na začátek, co vlastně hnutí Greenpeace vadilo.

Čtěte také

Lesy České republiky kácely - podle hnutí nelegálně a v rozporu se zákonem - staré lesy, konkrétně šlo o kácení v Krušných horách a na jižní Moravě. Podle Greenpeace je nepřijatelné, aby státní firma kácela lesy, které tu s námi jsou přes 120 let a jsou nedocenitelné z hlediska biodiverzity.

Podle Lesů České republiky k žádnému trestnému činu nedošlo a je prý také potřeba připomenout, že po vykácených lesích nezůstávají holiny, ale že jsou plochy znovu zalesněny mladými, zdravými a pro biodiverzitu prospěšnými stromy.

Jak to tedy vypadalo na samotné schůzce?

Čtěte také

Ani kříže ani pařezy se tentokrát neobjevily a na krátkém tiskovém brífinku po skončení jednání to vypadalo, že se hnutí Greenpeace s Lesy České republiky shodlo alespoň na tom, že je potřeba o celé věci dál jednat, a to za širší účasti odborné veřejnosti.

Jenže zatímco Lesy České republiky dál trvají na tom, že zákon neporušily a v některých sporných situacích stále ještě nerozhodly orgány, které rozhodovat měly, tak zástupci hnutí zopakovali, že necítí potřebu na svém tvrzení ze začátku října nic měnit.

Schůzka byla ale podle obou stran konstruktivní a jejím výstupem tedy není jednoznačná shoda na tom, jestli všechno bylo v pořádku nebo ne, ale právě tedy ochota bavit se o celé problematice dál, už bez nátlaku v podobě demonstrací.

Čtěte také

Kdy by mělo být další společné jednání?
Termín si zatím zástupci Lesů České republiky a hnutí Greenpeace nestanovili, o celé problematice se už ale odborníci baví a dál bavit budou, říká ředitel státních lesů Dalibor Šafařík. „Závěr z toho dnešního jednání je, že žádný konkrétní termín stanovený nemáme, ten si dohodneme. Určitě jsme připraveni a vítáme ono jednání a diskusi na širší platformě. Mohu sdělit, že odborné posuzování těchto návrhů už probíhá z aktivity Lesů České republiky."

Do debaty se už zapojil například Miroslav Svoboda z České zemědělské univerzity v Praze, pracovníci brněnské lesnické a dřevařské fakulty nebo také ředitel ústavu pro výzkum globální změny Akademie věd České republiky profesor Michal Marek.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související