Lesy ČR postupně rozšiřují počet míst, kde si zájemci mohou koupit zvěřinu, aktuálně je jich 54
Jsou to tři roky, kdy Lesy ČR začaly zájemcům nabízet zvěřinu. Od té doby jí pracovníci státního podniku prodali přes 110 tun, jen za letošní rok vyřídili víc než 400 objednávek. Další přibývají každým dnem, až na výjimky si kupující odváží celé kusy zvěřiny.
Čtěte také
V Královéhradeckém kraji státní podnik zvěřinu prodává v Hořicích, Dvoře Králové nad Labem a v Rokytnici v Orlických horách. A právě na Hájovně Lesů ČR v Rokytnici v Orlických horách přichází k chladícímu boxu Luboš Sedláček. Pro zvěřinu si přijel ze zhruba 40 kilometrů vzdáleného Ústí nad Orlicí.
Vybrat si může z několika kusů srnčího. „Nevadilo by vám, když vám dám ten nejmenší kus?" ptá se prodávající. Nakonec si Luboš odváží srnku, která má necelých 11 kilogramů. Rozporcovat si ji musí sám. „Je s tím trošku víc práce. Ale je to zase vykoupeno tím, že to není tak drahé.“
Jediné, co tak Luboš Sedláček před nákupem řešil, byl dostatek místa v mrazáku. „Jako není to tak, že bychom to snědli za 14 dní.“
Jako první Sedláčkovi ze srnčího udělají guláš, časem prý dojde i na svíčkovou. S největší pravděpodobností tady Luboš není naposledy. „Takto na podzim je to ideální.“
V chladícím boxu hájenky v Rokytnici v Orlických horách zbyly ještě tři kusy srnčího a jedno sele. Pro ty si zájemci přijedou v příštích dnech. Kromě toho tady pracovníci Lesů ČR občas uloví i jelena nebo muflona.
Čtěte také
„Plán lovu se tady obecně pohybuje mezi 80 až 90 kusy spárkaté zvěře za tu sezónu,“ říká revírník Jiří Homolka z Lesní správy Rychnov nad Kněžnou.
Největší zájem je podle něj mezi lidmi o maso divokých prasat. „Myslím si, že to je jak z důvodu cenovky, tak i z důvodu výtěžnosti. Za málo peněz hodně muziky, ve zkratce řečeno.“
Právě na divočáky tak tady existuje pořadník. A podobné je to i jinde. Napříč republikou platí, že kromě zmiňované černé zvěře a srnčího, je mezi lidmi velký zájem ještě o dančí maso.
Související
-
Nejlepší zvěřinou je dančí maso. Udělejte si z něj guláš!
Češi rádi jedí maso a čím dál častěji i zvěřinu. Mezi nejchutnější druhy patří dančí maso.
-
Maso z jelena patří k vzácným a výživným pochoutkám
Na podzim nabízejí restaurace pochoutky ze zvěřiny, o které mají strávníci velký zájem. Jelení maso je například velmi chutné, nejlepší je z mladších kusů kolem 40 ...
-
Kdo si umí poradit se zvěřinou, ten má vyhráno hned dvakrát!
Poslední leč je myslivecká zábava po posledním honu sezóny. Kromě spousty tance často nabízí i tombolu plnou zajímavých cen. Pokud vyhrajete třeba láhev něčeho dobr...
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Evakuovaná seniorka se rozhodla vrátit v Kobylé domů. ‚Volala na nás a najednou nebyla,‘ říkají svědci
-
Výbuchy komunikačních zařízení zabily devět lidí v Libanonu, 2750 je zraněno. Hizballáh viní Izrael
-
Macron neměl moc na výběr. Levicový premiér by pro něj byl ekonomickým postrachem, míní novinář
-
Bude na Síkelovi, co si vyboxuje. Mohl by prosadit i dobré příležitosti pro české firmy, říká komentátor