Díky projektu Lesů ČR „Z lesa na stůl“ můžete ochutnat srnčí, dančí nebo třeba i mufloní maso
Už to bude šest měsíců, co státní podnik Lesy ČR, ve spolupráci s Vojenskými lesy a statky, začal prodávat zvěřinu široké veřejnosti. V nabídce je například srnčí, jelení, maso z divokých prasat, někde i zajíců nebo bažantů. Maso mohou zájemci vyzvedávat na pětašedesáti místech republiky, často se na něj čeká týdny.
Čtěte také
„Na lesní správě máme pořadník, do kterého se přihlásilo zhruba padesát lidí," říká Libor Hejduk, zástupce lesního správce na Lesní správě Hořice.
Každý zájemce si vybírá druh zvěřiny, o kterou má zájem a potom už mu nezbývá nic jiného, než čekat.
„Podle toho, jak se povede lov a je daný kus k dispozici, tak podle pořadníku oslovíme zájemce o maso lesních zvířat."
Lesní správa Hořice nabízí čtyři druhy masa, konkrétně srnčí, dančí, mufloní a divočáky, zájemci ze seznamu se ale zatím dočkali jen srnčího.
„Zbylá část je prodávána jiným způsobem, například úspěšnému lovci."
Zvěřina se přitom prodává celá, pouze vyvržená. Pro některé lidi je to podle Libora Hejduka překvapení.
„Mají představu, že by si koupili jen kus konkrétního masa, například z kýty. Ale kvůli veterinárním předpisům je nutné vždy prodat celý kus. Ten je vyvržený, je mu uříznutá hlava a zkráceny běhy."
Naporcovanou zvěřinu Lesy ČR nabízí zatím na jediném místě, druhé přibyde pravděpodobně v únoru.
Čtěte také
Potvrzuje to mluvčí státního podniku Eva Jouklová.
„Rozbouraný kus zvěřiny, tedy rozdělený na díly, nabízíme na jižní Moravě na Lesním závodě Židlochovice, kde máme registrovanou tak zvanou „bourárnu". A další jsme zřídili ve středních Čechách na Lesním závodě Konopiště, kde nyní čekáme na registraci."
O dalším rozšíření míst, kde by se maso porcovalo a prodávalo po částech, se momentálně neuvažuje.
„Zřízení bourárny je nákladné a vyplatí se jen tam, kde se zpracovává velký objem zvěřiny."
Největší zájem je podle Evy Jouklové o maso divokých prasat, nejmenší naopak o to mufloní.
Související
-
Hony už nejsou, co bývaly, říkají myslivci na východě Čech....
V Česku pokračuje období honů. Na jeden z nich se dnes vydali i myslivci z Vysoké nad Labem nedaleko Hradce Králové. Jejich kořistí měli být bažanti. Jak ale přímo ...
-
Nejlepší zvěřinou je dančí maso. Udělejte si z něj guláš!
Češi rádi jedí maso a čím dál častěji i zvěřinu. Mezi nejchutnější druhy patří dančí maso.
-
Strážci KRNAPu varují turisty, aby se nepřibližovali k přezimovacím obůrkám jelenů
Opatření u 17 obůrek platí až do 30. dubna. Týká se i některých turistických stezek.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Schopnost Ruska někoho napadnout je výrazně omezena, reaguje na Putinův projev analytik
-
Nesdílím Koudelkovo paranoidní vidění světa, obhajuje Paroubek rozhovor pro proruský web
-
V pražské nemocnici zaměnili pacientky. Lékaři provedli potrat ženě, která přišla jenom na kontrolu
-
Hokejisté Třince porazili v rozhodujícím duelu České Budějovice 2:0 a zahrají si semifinále extraligy